Tratamentul endodontic – călătoria de la extracție la salvarea dintelui. Anual tot mai mulți medici recomandă pacienților lor să consulte un medic endodont înainte de a indica extracția dentară. Principalul argument este dat de faptul că medicul endodont deține o experiență vastă în utilizarea unor echipamente și materiale de ultimă generație care cresc șansele de reușită ale tratamentului pe canal și fac posibilă păstrarea dintelui pe arcadă o perioadă cât mai mare de timp.
Înainte de a hotărî să recomande pacientului consultarea unui medic endodont, medicii stomatologi realizează o examinare a situației clinice a pacientului, pentru a descoperi cauzele discomfortului resimțit de acesta. Cel mai frecvent ei vor opta pentru o a doua opinie medicală atunci când se vor confrunta cu fracturi dentare sau leziuni iatrogenice (căi false/ perforații), resorbții radiculare sau prezența unor instrumente fracturate, precum și în cazul dinților cu o anatomie complexă care nu au răspuns inițial la tratamentul efectuat.
Principalele cazuri în care medicii aleg să solicite o a doua opinie din partea unui medic endodont:
Fracturi dentare
Dinții care prezință o fractură au nevoie de un tratament imediat pentru a preveni ca aceasta să se extindă până la nivelul rădăcinii și să devină astfel imposibil de tratat. Prin intermediul unor tehnici speciale, medicul endodont poate vizualiza fractura și poate determina tratamentul indicat fiecărui caz clinic în parte. În această categorie pot fi încadrate și leziunile iatrogenice– perforațiile sau căile false. Cu ajutorul unor materiale de ultimă generație, medicul endodont va încerca repararea acestor leziuni, și salvarea dintelui de la extracție.
Resorbții radiculare interne
Resorbția radiculară este un proces care are ca rezultat pierderea de substanță dentară. Aceasta apare destul de rar și este cauzată cel mai frecvent de traumatisme. Tratamentul resorbției interne este realizat endodontic. Îndepărtarea țesutului resorbtiv în timpul tratamentului de canal este esențială pentru a nu mai rămâne nimic care să continue procesul.
Îndepărtarea instrumentelor fracturate în canal
Ruperea acelor pe canal este un accident care poate apărea în cadrul tratamentului endodontic, el datorându-se mai multor cauze:
calitatea necorespunzătoare a materialului din care sunt confecționate acele;
erorile de tehnică;
mișcările bruște ale pacientului în timpul tratamentului.
Îndepărtarea instrumentului din canal și retratamentul dintelui sunt etapele indicate atunci când un astfel de accident are loc. La dinții cu infecție, când manopera de îndepărtare a acului eșuează, se indică rezecția apicală sau extracția. Rezecția apicală este o manoperă chirurgicală în cadrul căreia este realizată secționarea unei porțiuni din rădăcina dintelui. Din fericire, medicii endodonți au o experiență vastă în astfel de cazuri și reușesc să salveze dintele de la extracție, îndepărtând instrumentul fracturat.
Dinți cu o anatomie complexă
Forma anatomică a dinților diferă de la un caz la altul. Există câteva considerații generale referitoare la numărul rădăcinilor/canalelor unui dinte, dar acestea nu sunt valabile în toate cazurile clinice. Există dinți cu o anatomie complexă – cu rădăcinicurbe sau canale accesorii (ramificații ale canalului principal) – care îngreunează tratamentul pe canal în absența unui microscop care să îmbunătățească vizibilitatea și implicit calitatea tratamentului oferit.
Retratarea unor dinți care nu au răspuns la tratamentul endodontic inițial
Tratamentele endodontice au o rată de succes de 86-98%. Motivele pentru care un dinte nu a răspuns la tratamentul endodontic inițial sunt variate. În anumite cazuri poate fi vorba despre faptul că nu s-a reușit o curățare completă a detritusurilor din canalele radiculare sau nu s-a reușit abordarea și instrumentarea canalelor calcificate – ceea ce a condus la persistența bacteriilor atât în canale cât și în porțiunea apicală. Este indicat ca în astfel de cazuri dintele să fie retratat de un medic care utilizează în practica zilnică microscopul.
„Este important să putem oferi pacienților noștri accesul la cele mai avansate tehnici de tratament, deoarece rezultatele acestora, în termeni de beneficii, sunt impresionante. În trecut, dinții cu o anatomie complexă sau cei care nu răspundeau la tratamentul inițial, erau extrași, neținându-se seama de calitatea vieții pacientului. În prezent, calitatea tratamentelor endodontice a înregistrat numeroase progrese, datorită îmbunătățirii echipamentelor și a materialelor utilizate. Experiența clinicianului, alături de avansul tehnologic sunt importante nu doar pentru că fac posibilă salvarea unor dinți de la extracție, ci și pentru că sporesc implicit calitatea vieții pacientului.”
– a subliniat Dr. Sebastian Lupu, Coordonatorul echipei medicale de la Passionate Clinic.
Tratamentul endodontic – călătoria de la extracție la salvarea dintelui. Dacă ești medic și dorești colaborarea cu clinica noastră pentru cazurile pe care le întâlnești în practica zilnică poți completa formularul de pe site sau ne poți contacta telefonic, pentru a afla mai multe detalii despre parteneriatul cu clinica noastră.
U.M.F. „Gr. T. Popa” Iași
Master în Microendodonție Clinică și Chirurgicală, Universitatea Torino, Italia
Trainer Certificat Dentsply Sirona Endodontics, Ballaigues, Elveția
Îmi place să lucrez diferit, cu pasiune. Diferit prin felul în care integrez pacienții într-o experiență plăcută și cel prin care îi ajut să observe toate beneficiile uimitoare pe care medicina dentară profesionistă le aduce în viețile lor. Acesta este mesajul prin care vreau să inspir fiecare cursant: aplicarea serviciilor endodontice într-un mod diferit.