Tratament de canal la microscop operator
Medicul dumneavoastră dentist generalist v-a îndrumat să vizitați un medic endodont care efectuează tratamente de canal la microscop operator? Nu sunteți singurul pacient în această situație! În fiecare an, în toată lumea, milioane de dinți sunt salvați de la extracție datorită tratamentelor de canal.
Alegând tratamentul endodontic (tratamentul de canal), alegeți practic păstrarea dinților naturali, ca fundație sănătoasă, pentru o dantură funcțională de lungă durată.
Pulpa dintelui
Pulpa dintelui (“nervul dintelui”) este un țesut moale, viu, format din vase de sânge, fibre și celule. Este situată în spațiul din interiorul dintelui, format din camera pulpară și canalele radiculare. Pulpa are un rol important în perioada de creștere și dezvoltare a dintelui. După tratamentul endodontic, deși pulpa a fost îndepărtată, dintele rămâne un organ viu. Poate funcționa optim pe arcadă timp îndelungat, deoarece continuă să fie hrănit de țesuturile din jurul rădăcinii.
Care sunt cauzele care duc la îmbolnăvirea pulpei dintelui?
În urma diverselor agresiuni (cel mai frecvent: carii, obturații vechi neetanșe, traumatisme, tratamente dentare repetate etc.), țesuturile dure dentare sunt distruse. La nivelul pulpei pătrund bacterii din salivă, determinând inflamația, infecția sau necroza (moartea) acestuia.
Etapele unui tratament de canal sub microscop operator
Tratamentul de canal la microscop operator face posibilă păstrarea dintelui. Deoarece poate fi eliminat din interiorul său conținutul de țesut pulpar compromis, inclusiv bacteriile.
- Sunt îndepărtate caria și materialele restaurative vechi. Medicul realizează cavitatea de acces la orificiile canalelor radiculare.
- Pulpa bolnavă sau moartă este îndepărtată și canalele sunt măsurate.
- Canalele sunt curățate și lărgite cu instrumente speciale și sunt dezinfectate cu soluții chimice. Se sculptează în fiecare canal o formă care să permită sigilarea etanșă.
- Următorul pas, obturația de canal, presupune umplerea fiecărui canal cu un material biocompatibil care previne reinfectarea.
- Locul pe unde s-a pătruns în dinte este închis cu un material de refacere. Uneori, pentru ancorarea acestuia este necesar și un dispozitiv radicular cimentat în canal („știft”/pivot).
Tratamente de canal la microscop operator – AVANTAJE
Cu ajutorul microscopului operator, medicul endodont are posibilitatea de a trata dinții cu mai multă precizie, deoarece el mărește imaginea.
Astfel, doctorul poate identifica din timp anumite leziuni ale dinților, pe care cu ochiul liber nu le-ar fi putut depista și, mai mult decât atât, tratează strict zona lezată, fără să atingă zonele sănătoase ale dintelui.
Statisticile ne demonstrează că utilizarea microscopului operator mărește șansele de reușită ale intervenției. Utilizarea sa în timpul tratamentului de canal asigură o rată de succes de 90%, comparativ cu tratamentul endodontic clasic ce are o reușită de 50% – 60%. Majoritatea cazurilor de eșec au fost cauzate de lipsa vizibilității. Însă, prin utilizarea microscopului, mulți dinți au fost salvați de condamnarea la extracție, datorită efectului de magnificare și precizia pe care le oferă acest instrument.
Dacă informațiile cuprinse în acest articol ți-au fost utile, te invităm să descoperi și modul în care poți preveni apariția unei fracturi dentare, după un tratament endodontic.