Endodontia la microscop: ce este si care sunt tehnologiile utilizate

De cele mai multe ori, durerile și infecțiile dentare semnalează o problemă. Din fericire, există tratamentele de canal (endodontice), care au rolul de a salva dintele afectat.

✅ În zilele noastre, datorită tehnologiei de ultimă generație, intervențiile nu sunt dureroase, ci precise, rapide și eficiente. Tocmai de aceea, ne dorim să îți oferim confort folosind metode cât mai avansate și moderne de lucru.

Tratamentul de canal este necesar în momentul în care pulpa dentară este inflamată sau infectată, dar și atunci când apar fracturile dentare în urma lovirilor accidentale.

✅ Intervenția endodontică sub microscop deține un rol foarte important: salvează dintele, nefiind nevoie de extracție.

✅ La finalul tratamentului, vei scapă de dureri și disconfort, deoarece nervul este înlăturat și riscul de reinfectare este redus la minimum.

Pasiunea noastră te va face să îți iubești zâmbetul!

Ești pregătit pentru un nivel înalt de îngrijire?

Ce este endodontia si care este scopul ei?

Endodonția este parte a stomatologiei care se ocupă cu prevenirea și tratarea parodontitei apicale, cu focus fundamental pe menținerea cât mai mult timp pe arcadă a dintelui natural / a dinților.
Aceasta presupune o serie întreagă de manopere care, urmând un anumit workflow repetitiv și predictibil, poate duce tocmai la menținerea cât mai îndelungată a dintelui pe arcadă.

Medicul endodont vs. dentistul obisnuit

„Ca medic dentist, trebuie să încep cu finalul”.

Față de un dentist obișnuit, medicul endodont este specializat doar pe tratamente endodontice la un nivel mai înalt, perfecționându-se în folosirea celor mai avansate tehnici și celor mai noi materiale. Medicii endodonți lucrează cu precizie foarte mare, de aceea medicii stomatologi îi recomandă în cazul în care endodonția este necesară.

✅ Un medic endodont are la dispoziție tehnologia avansată, intervenția meticuloasă fiind realizată cu ajutorul microscopului, numindu-se, mai precis, „endodonție asistată la microscop”. Specialistul are ajutorul unui microscop profesional.

✅ În general, un medic endodont are o atenție sporită, o precizie extraordinară și poate concepe un plan de tratament personalizat pentru fiecare pacient care are nevoie de o intervenție chirurgicală de acest tip.

În stomatologie există mai multe ramuri: endodonția, implantologia, ortdonția etc - și, deși medicul stomatolog cunoaște „câte puțin din toate”, este un domeniu în care se lucrează în echipă pentru cazurile cele mai complicate, dar și pentru a avea parte de un succes garantat.

În timp ce toți medicii endodonți sunt dentiști, mai puțin de 3% dintre dentiști sunt și endodonți, conform American Association of Endodontists. Însă trebuie să înțelegem că orice medic care pune un diagnostic, banal, de durere dentară, pune de fapt un diagnostic endodontic, deci face endodonție.

Ca în orice alt domeniu, endodonții sunt specializați pe această ramură pentru că au trecut printr-o educație mai avansată, cu studii dedicate specifice endodonției. Cu toate acestea, fiecare stomatolog poate practică, la un anumit nivel, unele tratamente endodontice, însă pacienții sunt de cele mai multe ori îndrumați spre un medic dentist cu practică limitată la endodonție. Pentru că, de ce să nu recunoaștem, endodonția este o parte a stomatologiei pe care mulți medici dentiști nu vor să o pratice.

De aceea, de-a lungul anilor, am observat că este în beneficiul pacientului să lucreze cu medici dentiști pasionați de endodonție, cu experiență extinsă, depășind limitările impuse de o specializare și avand 97% rată de succes în salvarea dinților naturali.

Apeleaza cu incredere la servicii profesioniste in Iasi

Ce presupune tratamentul endodontic (de canal)?

Tratamentul endodontic (sau de canal) presupune îndepărtarea nervului dintelui (a pulpei infectate), cu scopul salvării dintelui afectat. Durerea care este simțită de pacienți în momentul în care canalul este infectat poate fi spontană, surdă sau pulsatilă, care se poate întinde (sau nu) pe întreaga suprafață a maxilarului, spre ureche și spre gât. În urma verificării, medicul stomatolog decide cauza și recomandă această intervenție chirurgicală. În cele mai multe cazuri, tratamentul endodontic la microscop oferă o mai mare precizie în cazul obturației de canal, deoarece imaginea este mărită considerabil, iar medicul endodont poate vedea detaliile cu ușurință.

Astfel, se îndepărtează caria, materialele restaurative vechi, nervul; canalele sunt curățate și lărgite pentru a se permite inserarea diverselor substanțe dezinfectante sau a medicamentelor si ulterior sigilarea etanșă a acestora. Se obturează canalele cu un material biocompatibil, care previne reinfectarea și se sigilează zona tratată. În final, locul pe unde s-a realizat tratamentul de canal este închis cu un material de restaurare coronară. Este foarte important să vorbim despre protectia coronară a dintelui tratat endodontic - vezi 🌟 pe blog 🌟 articolul despre fractura dentara si de obligativitatea controalelor post-tratament.

Elegant Content Box

Foarte important – inainte de a te apuca de tratament dintele trebuie sa mai treaca cateva etape

  • diagnosticul – etapă foarte importantă  – se obține în urma unor examene radiologice care arată medicului endodont dintele; medicul endodont este antrenat să “reconstituie tridimensional forma dintelui având aceste radiografii; 
  • decizia prin care vezi dacă dintele este sau nu restaurabil – se numește ferrule efect – foarte important de altfel pentru că dacă nu ai ferrule effect el trebuie creat – fie ortodontic, prin extruzie ortodontică, fie chirurgical – fiecare alegere cu plusurile și minusurile lor;
  • înainte de tratament dintele se izolează cu diga – aspect foarte important care aduce o “liniște operatorie”, cu foarte multe avantaje și cu scăderea riscului de recidivă.

Canalul radicular se pregătește îndepărtând caria dintelui până în țesut sănătos, materialele restaurative vechi sau coroane dentare, cu ajutorul unor ustensile speciale, sterile. Ulterior, se pregătește zona pentru scoaterea nervului afectat, prin curățarea profesională a canalelor.

Scoaterea nervului

Nervul este îndepărtat cu foarte mare precizie și lungimea canalelor este măsurată. Fiecare canal este curățat și lărgit pentru a se putea realiza sigilarea acestora. Bineînțeles, fiecare canal este dezinfectat cu soluții chimice, pentru a îndepărta eventuale resturi ale pulpei infectate, bacterii și țesut infectat din pereții canalului dentar. În funcție de cazul clinic se poate face o etapă intermediară cu medicație intracanalară pentru a scădea bacteremia. În medie aceasta durează 7 zile minim. Ulterior, se trece la obturația de canal propriu-zisă.

Obturatia de canal

Obturația de canal constă în umplerea fiecărui canal cu gutapercă, un material biocompatibil și un sigilant cît mai compact posibil. Aceasta procedură previne reinfectarea canalelor pe viitor. În final, locul este închis cu un material de refacere, canalele curățate fiind sigilate. Pentru reconstruirea dintelui deși la alte cabinete este necesară o altă ședință, la Passionate Clinic rezolvăm în aceeași vizita.

SINGLE VISIT DENTISTRY

Conceptul de SINGLE VISIT DENTISTRY este pus în practică de către Passionate Clinic, fiind printre puținele clinci din țară care implementează acest workflow inovator.

Ce se întâmplă dacă vii pentru un tratament endodontic la noi?

🌟 Facem obturația canalului, reconstituirea coronară și coroana în aceeași ședința, ceea ce înseamnă că tu vei câștiga timp prețios. 🌟

În plus, din cauza pandemiei, îmbrățișăm tot mai mult conceptul de SLOW DENTISTRY. Ce înseamnă acest lucru? Vii o zi la cabinet și îți rezolvi cât mai mult din problemele dentare.

Pasiunea noastră te va face să îți iubești zâmbetul!

Ești pregătit pentru un nivel înalt de îngrijire?

Cand este nevoie de un tratament endodontic?

În urma diagnosticului pus pe baza unei examinări clinice și a unei radiografii, medicul dentist stabilește dacă este necesar să urmezi un tratament endodontic.

Tratamentul endodontic este necesar atunci când nervul este inflamat sau infectat. Situațiile în care se întâmplă acest lucru sunt: carii profunde, obturații mari profunde aproape de camera pulpară, traume dentare, lucrări stomatologice incorect executate, ciobirea dinților etc. Pe scurt, în momentul în care apar durerile dentare (spontane, pulsatile, surde, care durează mai mult de o oră și se extind în mai multe zone ale maxilarului, gâtului și urechii - și în unele cazuri pot apărea umflături în zona dintelui care are infecție), trebuie să te programezi la medicul endodont pentru urmarea unui tratament. Important de subliniat este faptul că trebuie să se vină cât mai repede la medic.

Recomandăm evitarea administrării de antibiotice după ureche și încurajăm să luați legătura cu un dentist. Medicația cu antibiotic, după ureche sau chiar la sfatul unui farmacist, fără legătură cu cazul clinic, nu face altceva decât să fortifice bacteriile care se dezvoltă în canale, eliminând pe cele mai puțin rezistente și fortificându-le pe cele foarte rezistente.

Endodontie la microscop vs. tratament de canal clasic. Care sunt diferentele

Tratamentul de canal clasic depinde de precizia medicului stomatolog, rata de reușită fiind mai mică decât procedura asistată de microscop. Spre deosebire de un tratament de canal clasic, endodonția la microscop este făcută cu o foarte mare precizie. Fiindcă imaginea este mărită, medicul endodont are o mai amplă perspectivă asupra situației dintelui, lucru care ajută la curățarea zonei afectate și la protejarea zonelor sănătoase și identificarea canalelor dentare. De asemenea, doctorul poate depista din timp anumite leziuni ale dinților, care nu pot fi observate cu ochiul liber.

Cum se face tratamentul endodontic la microscop?

Cele două caracteristici principale ale tratamentului endodontic la microscop sunt precizia și calitatea. Tehnologia avansată contribuie la procesul tratamentului și la rezultatul final al acestuia. Dacă urmează să ai parte de un tratament endodontic la microscop, e normal să fii ușor speriat - la urma urmei, și numele pare că te sperie, nu? Însă teama de stomatolog poate fi domolită cu ajutorul unei coordonate: claritatea. Și, ca să ai parte de cât mai multă claritate, ți-am pregătit mai jos toți pașii prin care vei trece pentru un tratament endodontic la microscop:

Etape ale tratamentului endodontic la microscop

Examenul radiologic care va ajuta medicul în stabilirea unui diagnostic corect;

Izolarea cu diga

Îndepărtarea cariei și a materialelor restaurative vechi

Realizarea cavității de acces la orificiile canalelor radiculare

Nervul este îndepărtat, măsurându-se lungimea canalelor

Canalele se curăță și sunt lărgite cu ajutorul unor instrumente speciale, dezinfectate cu soluții chimice dezinfectante și sterlizate la autoclav

Se instrumentează  fiecare canal după un protocol foarte bine stabilit pentru a obține o formă permisivă pentru sigilarea etanșă a acestora. Compactarea etanșă a obturatiei și sigilarea ulterioară a acesteia previne infecția

Se realizează obturația de canal, prin umplerea fiecăruia cu gutapercă

Urmează o nouă ședință unde se reconstruiește dintele tratat

Care sunt avantajele tratamentului endodontic la microscop?

Tratamentul endodontic la microscop este bine cunoscut pentru rata de reușită de până la 98%. În cazul în care pacientul are anumite rețineri legate de acest tratament endodontic la microscop, există mai multe avantaje ale tratamentului endodontic la microscop. Acestea sunt, pe scurt:

Avantaje
  • mai multă precizie în tratarea dintelui afectat, datorită imaginii mărite
  • identificarea cu claritate a anatomiei fiecărui dinte în parte și intrarea în canale ca să le poți trata corespunzător. Există un “standard” despre cum arată canalele în general, dar acestea trebuie căutate și identificate, fiecărui caz în parte. Anatomia dentară este o femeie frumoasă care abia așteaptă să fie descoperită: de obicei sunt patru canale la un molar în trei rădăcini, dar pot fi și cinci, și șase canale. Dacă nu sunt identificate toate, rămân bacterii în canalul neinstrumentat și, ulterior, acest lucru conduce la un eșec al tratamentului
  • este tratată strict zona afectată, fără a fi atinse zonele sănătoase ale dintelui
  • utilizarea microscopului are șanse mai mari de reușită în cazul intervențiilor, cu o rată de succes de 98%, pe când clasica intervenție are o rată de reușită de 50% - 60%
  • sănătatea dentară este restabilită în urma tratamentului

Cat costa un tratament endodontie: Pret

Onorariul unui tratament endodontic diferă în funcție de situație și de modul în care acesta este realizat: prin metoda clasică sau la microscop, de cazul clinic în sine, dar și de expertiza specialistului. E foarte important să nu uităm că, atunci când vine vorba de dantura noastră (deci, de sănătate), nu facem o cheltuială. Ci mai degrabă o investiție. Această investiție ne va determina, pe viitor, starea de sănătate generală și sănătatea danturii.

Apeleaza cu incredere la servicii profesioniste in Iasi

Intrebari frecvente

De ce se imbolnaveste pulpa dintelui?

Pulpa dintelui se îmbolnăvește din mai multe motive, printre care:

✅ cariile profunde, traumatisme suferite de dinte, fracturi cu pierderi de substanță, obturații coronare în adâncime și afecțiuni parodontale.
✅ igienă dentară precară, consumul de dulciuri, evitarea controalelor periodice la dentist pot fi motive pentru care se formează cariile pe suprafața dintelui.

În alte situații, anumite tratamente dentare aplicate în trecut pot fi nepotrivite, intervenția a fost executată greșit, motiv pentru care pot apărea infecțiile pulpei dentare.

✅ Cele mai multe eșecuri pleacă de efectuare unui tratament dentar în lipsa unei izolari dentare corecte.

Tratamentul endodontic este dureros?

Tratamentul endodontic nu este dureros, deoarece este efectuat sub anestezie locală profundă. Acest lucru aduce atât confort pacientului, cât și medicului stomatolog, care poate efectua toți pașii cu ușurință. Pot apărea dureri între ședințele de tratament, dar și la finalizarea acestuia. Aceste dureri sunt temporare și scad ca intensitate de la o zi la alta.

Durerile locale sunt normale, deoarece există sensibilitate la nivelul dintelui, dar pot fi înlăturate prin administrarea unor analgezice recomandate de medicul stomatolog. Acestea apar, de cele mai multe ori, în ziua în care a fost făcută intervenția, după ce trece efectul anesteziei locale.

Cât durează un tratament endodontic?

După stabilirea unui plan de tratament corespunzător pentru fiecare pacient, în urma consultului și a analizelor corespunzătoare făcute anterior, de cele mai multe ori, un tratament endodontic durează 1-2 ore (o ședință), în funcție de poziția dintelui pe arcadă, posibilitatea pacientului de a deschide gura, gradul de distrucție al dintelui, anatomia rădăcinilor, etc. În cazul situațiilor mai complexe, tratamentul de poate întinde pe două sau mai multe ședințe. Pentru prevenirea unor viitoare infecții pulpare, se recomandă vizite periodice la medicul stomatolog, odată la 6 luni, pentru a verificata starea tratamentului (sau mai dese, în funcție de recomandarea medicului). 

Este necesara anestezia pentru tratamentul endodontic?

Prioritar pentru noi este sănătatea și confortul pacienților noștri. Pentru ca aceste lucruri să fie realizabile, folosim metode cât se poate de sigure, care ajută la relaxarea pacientului. Anestezia este necesară pentru tratamentul endodontic, deoarece durerea poate fi insuportabilă pentru pacient, ceea ce duce la eșecul intervenției. Prin anestezie, tratamentul este unul extrem de confortabil și nedureros. Anestezia locală permite tratarea pacientului fără a simți durere și disconfort. 

Exista restrictii alimentare sau de igiena dupa realizarea unui tratament endodontic?

Masticația trebuie realizată cu grijă pe dintele aflat în perioada tratamentului. Sunt câteva observații de făcut: restricțiile sunt stabilite de către medic, în funcție de tipul de restaurare realizat. Restaurarea coronara este făcută întotdeauna ținând cont de:

✅ modul în care mestecă pacientul

✅ modul în care înregistrăm masticația lui astfel încât să fie reprodusă și de tehnician

✅ modul în care sunt turnate modelele

✅ ce sistem de înregistrare a rapoartelor maxilare este folosit în clinică și de către laboratorul de tehnică dentară

Se recomandă, de asemenea, vizite periodice la medicul stomatolog (aproximativ de 2 ori pe an), pentru consultație, eventuale intervenții și periaj profesional. 

Endo Learning

În cazul în care sunteți interesați de proiectul EndoLearning, acesta constă în cursuri de endodonție, dar și din alte domenii stomatologice, realizate de medicul specialist în endodonție microscopică, Sebastian Lupu și de medicii colaboratori.

✅ Mai multe detalii legate de acest proiect pot fi găsite aici ✅. Pasiunea legată de endodonția realizată la microscop poate fi perfecționată, dusă la un alt nivel. Credem cu tărie că, în stomatologie, învățarea nu se oprește niciodată. Pe zi ce trece apar noi situații, implicit noi rezolvări și metode de lucru, iar tehnologia ne este de ajutor în această călătorie a învățării și formării.