Proteze dentare

Dacă ai ajuns în punctul în care ți-ai pierdut dinții din cauza unor traumatisme ori pur și simplu odată cu înaintarea în vârstă, află că îți poți recăpăta zâmbetul și...încrederea în tine. Cum? Cu ajutorul protezelor dentare - stomatologia modernă evoluează constant, ceea ce înseamnă că tu poți avea parte de un zâmbet sănătos oricând, indiferent de afecțiunile prin care ai trecut.

Pasiunea noastră te va face să îți iubești zâmbetul!

Ești pregătit pentru un nivel înalt de îngrijire?

Ce este proteza dentara si cand este recomandata?

În linii mari, proteza dentară este o structură care imită la perfecție dinții naturali, atunci când aceștia au fost pierduți - proteza dentară este un dispozitiv personalizat pentru fiecare pacient și înlocuiește dantura atât la nivel estetic, cât și la nivel funcțional, preluându-i toate rolurile. În funcție de necesitățile, dorințele și severitatea fiecărui caz, protezele dentare sunt de mai multe tipuri și se recomandă în următoarele situații:

Indicatii
  • când pacientul și-a pierdut dantura în întregime
  • când pacientul nu mai are suficienți dinți pentru a apela la o lucrare protetică fixă.
  • când pacientul nu dorește inserarea de implanturi dentare din diferite motive
  • când pacientul și-a pierdut dantura în întregime și dorește un tratament cu ajutorul implantelor dentare, ca etapă intermediară pentru restabilirea raporturilor funcționale și estetice dintre maxilar și mandibulă pierdute prin extracțiile dentare anterioare.

Tipuri de proteze dentare in functie de mobilitate

Proteze dentare fixe

Proteza dentară cel mai des întâlnită este proteza fixă pe dinți naturali, dacă pacientul îi are sau puntea dentară sau lucrarea fixă; iar a doua cea mai des întâlnită este proteza mobilă când pacientul nu mai are dinți. 

Sunt cimentate pe un suport care la rândul lui poate fi natural, adică dinții pacientului sau poate fi artificial – pe implanturi dentare. O proteză fixă, stabilă presupune 6 implanturi pe maxilarul superior și 4 pe mandibulă și vine cu mai multe avantaje: 

  • sunt estetice, imitând la perfecție dantura naturală
  • sunt durabile în timp
  • au un grad crescut de confort
  • nu necesită sisteme de prindere vizibile (clipsuri) – clipsurile nu sunt vizibile 
  • sunt ușoare

Protezele dentare fixe, fiind o soluție ultra-modernă, nu au decât un singur dezavantaj (și acesta subiectiv): sunt mai costisitoare decât protezele dentare mobile. 

Proteze dentare mobile si mobilizabile

Cel mai mare avantaj al protezelor mobile este dat de faptul că pot fi detașate, deci permit o igienizare mult mai bună. Pe de cealaltă parte, proteza dentară mobilă vine și cu o serie de dezavantaje: 

  • protezele dentare mobile se pot mișca cu ușurință
  • impun mai multe restricții alimentare (nu poți consuma alimente lipicioase și crocante) 
  • protezele dentare mobile pot duce către resorbția – adică topirea – osului maxilarului cu pierderea stabilității 
  • au o durabilitate mai mică în timp, de maximum 5 ani.
proteza-1
3d render of removable full denture isolated over white background

Proteze dentare in functie de material

Proteze dentare ceramice

În funcție de materialul folosit pentru realizarea dinților, putem opta pentru mai multe tipuri de proteze. Una dintre soluțiile premium pe care le avem la dispoziție sunt protezele dentare integral ceramice – imită extrem de fidel dinții naturali, având o durabilitate crescută în timp.

Proteze dentare acrilice

Dacă vorbim de proteze de acrilat acestea sunt formate dintr-o baza de acrilat roz care poate fi autopolimerizabil, baropolimerizabil sau injectat și un set de dinți gata pregătiți (garnitură de dinți) pe culori  din acrilat sau ceramică. 

Neînțelegerea vine din faptul că se folosește sintagma proteze de ceramică – ce poate duce la confuzie- existând înțelegerea că toată proteză e de ceramică, nu doar dinții. 

De asemenea, protezele dentare din acril sunt cele mai predispuse la a găzdui o cantitate mai mare de bacterii – acest lucru fiind favorizat de faptul că dintii de acrilat sunt prefabricați și se fac prin compactarea acrilatului în sistem industrial cu puține porozitati VS bază de acrilat roz care se face în laborator.

Proteze dentare metalice

Principalul avantaj al acestui tip de protezare este faptul că tratamentul este unul mult mai accesibil față de alte variante. Din nefericire, proteza dentară metalică are și o serie de dezavantaje: 

  • în timp se „dezvelește” acea bază metalică, fiind mai puțin estetică 
  • resturile alimentare se strecoară cu ușurință sub proteză 
  • cere curățare corespunzătoare zilnică.

Proteze dentare in functie de modul de prindere

Proteze dentare pe implanturi

Proteza dentară pe implanturi este cea mai modernă soluție de protezare dintre cele existente, fiind o soluție estetică și funcțională care imită la perfecție dinții naturali. Oferă o stabilitate excelentă și presupune 6 implanturi pe maxilarul superior și 4 implanturi pe cel inferior; proteza dentară pe implanturi nu poate fi dată jos de către pacient pentru igienizare. 

Proteze dentare scheletate

Proteza dentară scheletată este dedicată acelor pacienți care nu și-au pierdut dinții în totalitate, ci doar o parte a danturii (mai exact, ultimii dinți de pe arcade). De asemenea, proteza dentară scheletată este soluția optimă și pentru pacienții cărora nu li se poate efectua tratamentul cu implanturi dentare din motive medicale.

Proteze dentare elastice

Proteza dentară elastică este o soluție modernă de tratament, fiind „fratele” mai performant al protezei din acrilat. Confecționată dintr-un material subțire, ușor și biocompatibil, proteza elastică este rezistentă la masticație, având un risc aproape inexistent de fracturare atunci când este scăpată. Totuși, printre dezavantajele protezelor elastice se numără costul mai crescut, dar și posibilele discolorații ce pot apărea în timp, nu se poate recăptuși după retracția osului, poate induce forțe ortodontice pe dinții restanți cu consecințe grave ulterioare, servisare greoaie.

Proteze dentare cu magneti

Proteza dentară cu magneți este soluția optimă de tratament pentru situațiile în care nu se dorește o intervenție chirurgicală amplă, dar și pentru cazurile în care nu avem suficient os alveolar pentru a insera 4-8 implanturi. Protezele cu magneți oferă o masticație eficientă, și pot fi inserate și pe zonele cu os atrofiat.

proteza-2

Proteze dentare in functie de rolul lor

O proteză dentară poate avea mai multe roluri: fie să înlocuiască o dantură complet pierdută, fie să înlocuiască doar câțiva dinți lipsă. În funcție de rolul protezelor, acestea pot fi de mai multe tipuri:

Proteza dentara totala

E o solutie intermediara pentru o restaurare prin implanturi si se foloseste pentru refacerea raporturilor intermaxilare. Acest tip de proteză se mai numește și „a treia dentiție”, pentru că înlocuiește aproape la perfecție dentiția naturală. Printre avantajele protezei dentare totale se numără: 

  • înlocuiește și preia funcțiile și estetica dinților naturali 
  • costurile sunt reduse 
  • asigură o bună masticație și fonație

În ce privește dezavantajele, această proteză presupune o resorbție osoasă continuă, dar vine și cu instabilitate la proteza mandibulară.

Puntea dentara

O punte dentară este o proteză fixă, fiind formată din mai multe elemente, care au ca bază dinții naturali; puntea dentară înlocuiește un număr limitat de dinți. Dacă este nevoie să restaurăm pierderea a trei sau mai mulți dinți, avem la dispoziție opțiuni mai potrivite (implanturi dentare). Printre dezavantajele punților dentare se numără: puntea dentară este limitată la refacerea unei zone edentate (fără dinți) de maximum doi dinți – din cauza forțelor masticatorii din timpul masticației lucrările dentare cu mai mult de 3 dinți succesivi sunt sortite eșecului cu distructii mari asupra dinților stâlpi; în aceste cazuri se face fie proteză mobilă tip Kemeny fie implanturi dentare. Dezavantajul principal al punții dentare este că dinții „stâlpi”, pe care se fixează puntea, trebuie șlefuiți. 

Printre dezavantajele punților dentare se numără:

  • tratament extrem de rapid
  • nu sunt necesare intervenții chirurgicale 
  • este accesibil 

 

Apeleaza cu incredere la servicii profesioniste in Iasi

Cat costa protezele dentare? Preturi proteza dentara:

Prețul unei proteze dentară diferă în funcție de materialele folosite, de tehnologia utilizată, de gravitatea situației, dar și de tipul protezei propriu-zise; în mod firesc, protezele mobile sunt mai accesibile decât cele pe implanturi, fixe.

Deci, costul unei proteze diferă de amploarea tratamentului, dar și de cât de modernă și eficientă este soluția pentru care se optează. În orice caz, când vorbim despre proteze dentare, vorbim despre o investiție, nicidecum despre o cheltuială. Foarte important de precizat - este recomandat un consult de specialitate la un medic dentist care să poată aprecia cât mai exact situația clinică.

Ce durata de viata are o proteza dentara?

Referitor la durata de viață a protezelor dentare, aceasta diferă în funcție de tipul ei (fixă, mobilă, mobilizabilă), de materialele și tehnologia folosită.
Nu în ultimul rând, durabilitatea în timp a protezei depinde și de cât de bine este ea întreținută și igienizată de către purtător. Protezele dentare moderne pot rezista până la 25 - 30 de ani și chiar mai mult, în funcție de cât de bine este întreținută.

In ce consta tratamentul cu proteza dentara?

Etapele de tratament cu proteză dentară variază ușor de la o tehnologie la alta, însă iată care sunt etapele de tratament cu proteza dentară pe implanturi:

  • în etapa chirurgicală se face anestezie locală, având loc incizia crestei alveolare, inserarea implantului și sutura cu fire neresorbabile;
  • în etapa protetică, care are loc la 3-6 luni de la etapa chirurgicală, se face realizarea protezei fixe. În această etapă sunt incluși mai mulți pași: desoperitea implanturilor și etapa de cicatrizare gingivală și dilatare, amprentarea în sistem analog sau digital, determinarea dimensiunii de ocluzie, înregistrarea ocluziei, proba protezei, proba scheletului și inserarea propriu-zisă a protezei dentare fixe.

In cat timp va primi un pacient proteza?

Pacientul primește după etapa chirurgicală o proteză mobilă, temporară, pentru ca activitatea sa socială să nu fie condiționată de lipsa dinților. Proteza fixă va fi primită și atașată la 3-6 luni după etapa chirurgicală, după ce s-a realizat etapa de osteointegrare.

Cum se intretine si igienizeaza proteza?

„Am dinți artificiali, nu mai trebuie să îi îngrijesc.” Nimic mai fals de atât – precum dantura naturală, proteza dentară trebuie îngrijită pentru ca ea să rămână sănătoasă în timp. Medicul îți va explica cum trebuie să ai grijă de proteza ta dentară – pentru că presupune aceleași rigori de îngrijire ca dentiția naturală, trebuie în continuare să elimini resturile alimentare, placa bacteriană, să vizitezi regulat stomatologul etc.

In cat timp se adapteaza pacientul cu noua proteza?

Chiar dacă pentru câteva zile / săptămâni vei experimenta senzația de „corp străin” în cavitatea orală, acest sentiment dispare de cele mai multe ori în scurt timp, acomodându-te destul de rapid cu noua dantură. Oricum, acest aspect diferă de la pacient la pacient, dar și în funcție de tehnologia pentru care se optează.

Apeleaza cu incredere la servicii profesioniste in Iasi

Cele mai frecvente intrebari ale pacientilor:

Exista restrictii alimentare pentru pacientii cu proteza?

În perioada de acomodare – în primele zile de la inserarea protezei – va trebui să consumi doar alimente mai moi. În timp, vei ajunge din nou la alimentația obișnuită, de dinainte de a avea proteză. Totuși, în funcție de tipul de proteză pentru care optezi, s-ar putea să fie necesar să renunți la alimentele extrem de dure, crocante sau lipicioase.

Proteza dentara este incomoda?

În primele zile, ți se va părea ciudată senzația pe care o vei avea cu proteza dentară – însă este firesc să simți un disconfort, la urma urmei. Cu toate acestea, senzația neplăcută dispare odată ce te acomodezi cu proteza, astfel încât purtarea ei nu va mai fi incomodă sau deranjantă. 

Poti dormi cu proteza dentara?

În mod ideal, proteza trebuie scoasă pe timp de noapte; va trebui să o depozitezi într-o soluție specială, care împiedică deformarea ei (nu se deformează dacă nu o pui în soluție); acrilatul se poate deshidrata și poate deveni poros cu retentie de resturi alimentare și implicit bacterii care pot da halena – soluția e cu rol dezinfectant și care îi prelungește durata de viață. Dacă o porți și noaptea, crește riscul de a se forma placa bacteriană, deci, de preferat este să o dai jos pe timp de noapte.

Ce se intampla daca proteza se deterioreaza?

În unele cazuri, o proteză deteriorată poate fi „reparată”, însă depinde de gravitatea stricăciunilor; la multe proteze dentare care se deteriorează este necesară schimbarea lor – totuși, dacă pacientul are grijă corespunzător de proteza sa (și aceasta este una de calitate, aplicată corect), ar trebui să se poată bucura de ea și peste 25 de ani daca vorbim de proteze fixe sau pe implanturi. Din cauza topirii osului proteza se va mișca și trebuie recăptușită din când în când – mai des la început și mai rar ulterior. 

De ce se misca proteza dentara?

E firesc ca, la un moment dat, să simți că proteza ta dentară devine ușor mobilă sau instabilă; aceasta se mișcă din cauza retracției gingivale. 

Odată cu retragerea gingiilor, proteza dentară are la dispoziție o mai mică suprafață de care să se prindă, de aceea începe să se miște sau să alunece atunci când mănânci, vorbești etc.

Cu toate acestea, dacă ți se pare că proteza ta se mișcă mult prea tare, nu ezita să vorbești cu un specialist – putem să te ajutăm să scapi de aceste probleme, pentru că meriți să trăiești și să zâmbești din plin. 

Endo Learning

În cazul în care sunteți interesați de proiectul EndoLearning, acesta constă în cursuri de endodonție, dar și din alte domenii stomatologice, realizate de medicul specialist în endodonție microscopică, Sebastian Lupu și de medicii colaboratori.
Mai multe detalii legate de acest proiect pot fi găsite aici.
Pasiunea legată de endodonția realizată la microscop poate fi perfecționată, dusă la un alt nivel. Credem cu tărie că, în stomatologie, învățarea nu se oprește niciodată. Pe zi ce trece apar noi situații, implicit noi rezolvări și metode de lucru, iar tehnologia ne este de ajutor în această călătorie a învățării și formării.