Aparat dentar

Grija față de dantură ar trebui să înceapă încă de la cele mai fragede vârste, deoarece o dată cu dezvoltarea danturii de adult se pot observa cu ușurință probleme ce pot fi corectate în timp. Un control la medicul dentist și un tratament ortodontic de specialitate poate reduce semnificativ problemele care țin de creșterea deficitară a dinților și de necesitatea de a purta un aparat dentar.

Tratamentul ortodontic ajută la păstrarea danturii sănătoase și frumoase, reduce riscul apariției cariilor și a bolilor gingivale și îți oferă posibilitatea de a te bucura de un zâmbet frumos, indiferent de vârstă.

Pasiunea noastră te va face să îți iubești zâmbetul!

Ești pregătit pentru un nivel înalt de îngrijire?

Cum știu ca am nevoie de aparat dentar?

Singura modalitate eficientă de a aprecia necesitatea purtării unui aparat dentar este consultul de specialitate. Medicul ortodont este singurul în măsură să recomande acest lucru, iar recomandarea se face pe baza istoricului medical, a consultului, a radiografiilor și a mulajelor clinice.

De asemenea, el îți poate oferi detalii despre cum ar trebui să arate o dantură ideală și care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi atunci când vei purta aparat dentar. De asemenea, vei primi informații despre potențiale riscuri pe care le implică dantura crescută incorect, deoarece aceasta nu îți poate afecta doar imaginea, ci și sănătatea.

Situatii frecvente
  • neregularități la nivelul danturii
  • dinții ”încălecați” ca urmare a spațiului restrâns pe care l-au avut la nivel de creștere
  • dinți împinși spre spate sau față (suptul degetului, suzeta sau accidentele pot favoriza aceste situații)
  • mușcătură deficitară
  • dinți lipsă

Cum te poate afecta o mușcătură incorectă?

Mușcătura incorectă pune în primă fază extrem de multă presiune pe dinți și gingii, iar acest lucru poate conduce treptat la apariția gingivitei. Deși în primă fază pacientul nu acordă importanță acestui aspect, mușcătura incorectă, alături de bruxism, sunt cele mai frecvente cauze ce facilitează retracția gingivală.

Apeleaza cu incredere la servicii profesioniste in Iasi

Care sunt beneficiile tratamentului ortodontic?

Tratamentul ortodontic se recomandă a fi implementat cât mai repede, pentru a putea fi corectate problemele danturii. Astfel, tratamentul ortodontic aduce beneficii în ceea ce privește:

  • corectarea vorbirii – în cazul în care dantura împiedică acest aspect
  • îmbunătățirea digestiei- prin îmbunătățirea procesului de masticație
  • oprește eroziunea dentară
  • protejează împotriva apariției retracției gingivale
  • reduce riscul apariției traumatismelor
  • aliniază și îmbunătățește aspectul dinților
  • scade riscul apariției cariilor și a infecțiilor gingivale

Rezultate aparat dentar - înainte și după:

Tratamentul ortodontic reprezintă un plan de îmbunătățire a danturii, care implică folosirea aparatului dentar. Corecția este vizibilă după purtarea corectă a acestuia.

Modified
Original

Tipuri de aparat dentar

Aparatele dentare au proprietatea de a menține dinții în poziția dorită, aplicând acestora o forță. Disconfortul pentru pacient este minim, pentru că forța este constantă în timp și raportată la capacitatea de rezistență a danturii.
Iată care sunt cele mai cunoscute tipuri de aparate dentare:

Aparat dentar fix

Acest tip de aparat se montează în poziție de către ortodont, iar mai apoi sunt reglate sârmele, fără posibilitatea mobilității brackeților. Aparatele dentare fixe pot fi clasice metalice, estetice și invizibile.

Aparat dentar metalic

Aparatele dentare metalice sunt aparate clasice, care utilizează o forță aplicată la nivelul dinților, prin acțiunea unui arc ortodontic dintr-o sarma speciala care actioneaza prin forțe special calculate să favorizeze migrarea dinților fără a determina alte probleme.

Aparat dentar Damon (autoligaturant)

Acest tip de aparat dentar este o inovație în domeniu, care nu doar îmbunătățește aspectul danturii, ci poate fi și acționat cu mult mai ușor. Astfel, aparatul dentar Damon are la baza sistemul de autoligaturare, care conduce la eliminarea necesității aplicării elasticelor.

Aparat dentar ceramic

Acest tip de aparat face parte din categoria aparatelor dentare fixe estetice, deoarece culoarea brackeților asemănătoare celei a dintilor ajută la camuflarea aparatului dentar. Materialul ceramic va avea o culoare similară danturii naturale, față de sistemul aparatului dentar uzual, care folosești brackeți metalici.

Aparat dentar safir

La fel ca și aparatul dentar cu brackeți ceramici, aparatul dentar safir este o variantă estetică de corectare a dinților. Astfel, brackeții sunt realizați din mici cristale transparente, iar acest lucru îmbunătățește foarte mult aspectul danturii, în timp ce realizează în același timp și corecția.

Aparat dentar mobil

Cel mai important avantaj pe care îl oferă aparatul dentar mobil este faptul că acesta permite realizarea igienizării corecte a danturii, pentru că poate fi dat jos. Acest aspect este deosebit de util mai ales în cazul copiilor, pentru care confortul și siguranța sunt prioritare.

Aparatele dentare mobile sunt însă avantajoase, deoarece aduc avantaje notabile: aliniază corect dinții care cresc deficitar, ajută la masticație și mușcătură, oferă confort în timpul purtării și permit igienizarea corectă a dinților, pastreaza spatiile dintilor temporari pierduti pentru momentul eruptiei dintilor definitivi.

Aparat dentar lingual - pe cerul gurii (incognito)

Aparatele dentare invizibile (linguale) sunt alcătuite din bracket-uri mici și sârme, care sunt lipite pe spatele dinților, astfel că rămân neobservate pentru prieteni sau colegi. Aceste tipuri de aparate dentare au fost utilizate cu succes încă din anii 1970.

Aparat dentar invizibil transparent (Invisalign)

O modalitate inovativă de corecție a dinților este aparatul dentar invizibil, care reușește însă să aducă beneficiile complete ale unui aparat uzual, plus confortul și estetica dorite.

Aparat dentar pentru copii

Dantura în formare a copiilor predispune adesea la apariția unor probleme ce țin de sănătatea și aspectul dinților. Folosirea suzetei, suptul degetului, strânsul din dinți, moștenirea genetică, toți acești factori reprezintă criterii care pot afecta dantura unui copil.

Cat costa un aparat dentar?

Pentru a ști cât te va costa aparatul dentar este important să discuți cu medicul ortodont aspectele definitorii ale acestuia.

Ce influenteaza pretul:
  • tipul aparatului dentar (fix, mobil etc.)
  • materialul aparatului dentar (ceramic, safir, brackeți metalici, gutieră invizibilă)
  • tipul problemei pe care trebuie să o corecteze aparatul dentar si implicit recomandarea medicului pentru un tip de aparat dentar sau un altul.
  • poziționarea aparatului
  • perioada de tratament și de contenție sau de menținere a rezultatului obținut în urma tratamentului ortodontic

În orice caz însă, prețul aparatelor dentare convenționale este mai mic și pleacă de la 1600 de lei, iar pe măsură ce materialele ce sunt folosite pentru realizarea sa sunt mai inovative, prețul va crește.

Cat timp se poarta aparatul dentar?

Aparatul dentar își încheie misiunea în momentul în care poziția dinților este cea dorită. De aceea nu se poate estima o perioadă exactă de folosire a unui aparat dentar, însă o medie a cazurilor reflectă ideea că planurile de tratament pot dura într 6 luni și 2,5 ani, în funcție de complexitatea cazurilor. După îndepărtarea aparatul ortodontic fix este recomandată o perioadă de contenție sau de menținere a rezultatului obținut, durata care poate varia de la caz la caz.

Aparatele dentare nu trebuie scoase înainte de un control amănunțit inclusiv verificarea ocluziei sau a mușcăturii, pentru că doar medicul specialist poate determina gradul de reparare a aspectului și structurii danturii. De aceea înainte de a te gândi la o perioadă anume de timp ar trebui să te gândești la faptul că aparatul dentar este o soluție sau un plan pe o perioadă mai îndelungată, dar cu rezultate deosebit de benefice.

Cum se pune aparatul dentar: etape

Înainte de aplicarea aparatului dentar, este nevoie să fie parcurse câteva etape extrem de importante, care pot ajuta pacientul să își păstreze dantura sănătoasă. Astfel, iată care sunt pașii care trebuie urmați:

Detartraj și curățare profesională a dinților

Consultul medical

Alegerea tipului de aparat dentar împreună cu pacientul

Montajul efectiv al aparatului, indiferent de tip (prin lipirea fiecărui bracket pe dinte cu o soluție specială, care se polimerizează cu o lampă UV, cu strângere a sârmelor, pentru aparate clasice, cu cimentare pentru disjunctoare etc.)

Verificare și explicare a modului de îngrijire a danturii.

Pasiunea noastră te va face să îți iubești zâmbetul!

Ești pregătit pentru un nivel înalt de îngrijire?

Intrebari frecvente

Aparatul dentar doare? Remedii pentru durerea de dinți:

Aparatul dentar nu ar trebui să provoace disconfort pacientului, însă în cazul în care acest lucru se întâmplă, mai ales la început, până la obișnuirea cu aparatul, pot fi utilizate soluții analgezice, prescrise de către medic.

Cât de des trebuie sa merg la control?

O dată montat aparatul dentar va fi nevoie de câteva controale de rutină, câte unul pe lună, pentru a verifica stabilitatea aparatului. De asemenea, poți merge la medicul ortodont la nevoie, în cazul în care aparatul îți pune probleme.

Recomandăm efectuarea unui periaj profesional cu AirFlow înaintea fiecărei consultații pentru îndepărtarea plăcii bacteriene care se poate instala între timp. Aceasta manopera nedureroasa va avea ca efect menținerea unei gingii sănătoase și va preveni apariția cariilor.

Aparatul poate fi purtat la orice varsta?

Aparatul dentar poate fi purtat la orice vârstă, mai puțin în cazul copiilor sub 12 ani, pentru că este nevoie ca aceștia să aibă dantura de adult deja erupta. Este recomandat chiar ca după erupția totală a danturii de adult să mergeți împreună cu copiii la un consult ortodontic.

Aparatul îmi va ingalbeni dinții?

Nu, aparatul dentar nu îngălbenește dinții, însă va trebui să acorzi atenție igienei dentare, pentru a nu permite dezvoltarea tartrului sau a petelor, ca urmare a purtării aparatului. Discută cu medicul specialist despre metodele de îngrijire a dinților!

Bracketii și arcurile se pot rupe?

În general nu se întâmplă ca accesoriile aparatului dentar să se rupă sau deterioreze. În cazul în care se întâmplă acest lucru însă, este recomandat să discutați cu medicul ortodont.

Aparatul dentar modifica forma fetei?

Nu! Aparatul dentar este construit să corecteze imperfecțiuni la nivelul danturii. Modificarea formei feței nu este un aspect vizibil decât în cazuri foarte grave de tratament (dinți lipsă, dinți încălecați etc.).

Aparatul dentar necesită o igienă specială?

Pentru că reprezintă un corp străin atașat dinților, va fi nevoie de o curățare temeinică a dinților de-a lungul perioadei de utilizare. De aceea planul de tratament ce include aparatul dentar începe cu o curățare profesională, pentru a oferi un substrat bun, pe care tu va trebui să întreții.

Aparatul dentar este mai eficient la copii decat la adulti?

Aparatul dentar este eficient în ambele cazuri. Singura diferență constă în faptul că dinții copiilor sunt în formare și sunt mai ușor de reconfigurat pe traiectoria dorită. Așadar poate mai rapid este procesul la copii, însă eficiența este egală în ambele cazuri.

Ce nu am voie sa mananc daca port aparat dentar?

Va trebui să scoți din alimentație alimentele prea tari precum  alunele, floricelele și să îți îndrepți atenția spre mâncăruri cu consistență mai moale. 

Mi se vor stramba dinți în timp, după terminarea tratamentului ortodontic?

De cele mai multe ori aparatul dentar reușește să rezolve problemele dinților la nivel de poziționare, fără a mai fi nevoie de alte intervenții. Totuși, există și unele cazuri în care sub efectul împingerii gingivale, a bolilor parodontale sau a unor accidente, dinții să sufere din nou probleme de poziționare, caz în care va fi nevoie să vii din nou la consult.

Ce este și cât de necesar este aparatul de contentie?

Aparatul de contenție reprezintă un dispozitiv menit să asigure păstrarea poziției dinților, după utilizarea aparatului dentar, astfel încât să fie evitată reîntoarcere dinților în poziția veche. 

Este necesar să porți un astfel de aparat dacă aceștia au tendința să revină la poziția de dinainte de începerea planului de tratament.

O dantură frumoasă nu înseamnă doar un alb imaculat ci și o poziționare corectă a dinților. Dincolo de aceasta, felul în care arată dantura influențează calitatea vieții, de la simplele procese de masticație, până la digestie și stimă de sine.

Alege să ai grijă de sănătatea ta și de tine și stabilește acum un consult ortodontic pentru a evalua starea danturii tale!