Albirea dintilor

Cu toții ne dorim dinți albi și sănătoși, dar, pe măsură ce înaintăm în vârstă, aceștia își schimbă textura și culoarea, pierzându-și strălucirea. Există numeroși factori, precum tabieturile zilnice (cafeaua, ceaiul), stilul de viață (fumatul), care dau startul îngălbenirii dinților.

Dacă ți-ai dorit să scapi de culoarea inestetică și de petele de pe dinți, ai ajuns la locul potrivit! O mulțime de pacienți din întreaga lume se bucură în prezent de zâmbete mai luminoase și mai tinere, ca rezultat al tratamentelor de albire a dinților.

Pasiunea noastră te va face să îți iubești zâmbetul!

Ești pregătit pentru un nivel înalt de îngrijire?

Ce este albirea dentara

Albirea dentară profesională este una dintre cele mai solicitate proceduri de estetică dentară la nivel mondial. Conform National Center for Biotechnology Information, este una dintre cele mai solicitate proceduri din cabinetele de stomatologie, tocmai datorită faptului că îmbunătățește în mod considerabil aspectul danturii. Este demonstrat faptul că un zâmbet strălucitor influențează percepția celorlalți despre noi și, deci, și relațiile sociale. Așa că nu este de mirare de ce peste 80% dintre oameni își doresc dinți mai albi, după cum arată statisticile.

Colorarea dinţilor este cunoscută drept discromie dentară, iar culorile pe care le pot căpăta aceștia variază de la galben, la maroniu şi chiar la gri. Prin tratamentul de albire a dinților culoarea existentă se poate deschide cu câteva nuanțe. Albirea dinților este un tratament stomatologic și ar trebui efectuată numai de un stomatolog.

Cine poate face albire dentara?

În teorie, orice pacient cu vârsta de peste 18 ani își poate face albire a dinților. În practică, dentistul va avea grijă să verifice dacă gingiile sunt sănătoase, nu ai carii avansate sau netratate, nu ai colorații interne ale dinților sau coroane de colorare inestetică. Albirea dentară nu funcționează pe coroane sau pe implanturi și nu este recomandata femeilor însărcinate. Dacă ești eligibil, medicul dentist va discuta ce opțiune de albire ți se potrivește cel mai bine și costul asociat. Dacă nu ești eligibil, vom discuta împreună soluțiile existente pentru reconstrucția estetică și funcțională și vom decide de comun acord cum îți vei continua tratamentul.

Apeleaza cu incredere la servicii profesioniste in Iasi

Tipuri de albire dentara

In prezent, exista multe metode de albire a dintilor, unele dintre ele oferite și în magazine sau farmacii. Cu toate acestea, cea mai indicată opțiune este albirea supervizată de medicul stomatolog.

Albirea dentara cu laser, in cabinet

Sau albirea activată de o sursă de lumină (fie lampă cu halogen, fie un fascicul laser). Acest tip de albire este realizată de către medicul dentist la cabinet și constă în aplicarea unui gel de albire pe suprafața dinților și iluminarea acestuia cu ajutorul lămpii timp de câteva minute (de la 6-7 minute și până la 20-30 de minute). Este foarte important ca medicul să fie atent și să protejeze gingia și țesuturile moi prin aplicarea unor gutiere și lacuri protectoare (de obicei, este vorba de rășini fotopolimerizabile inerte.) Dinţii vor fi cu până la opt nuanţe mai albi, în funcţie de gradul de îngălbenire a acestora. Rezultatul este imediat, poate dura până la doi şi trei ani şi poate fi repetat abia după această perioadă.

Culoarea dinților se stabilește cu ajutorul cheii de culori. Literele definesc nuanța principala:

  • A : alb-galben
  • B : galben
  • C : gri
  • D : alb-galben-gri

Cu cât cifrele sunt mai mici, nuanța este mai deschisă. Albirea dinților este mai puțin eficientă când nuanță de bază este gri ; ea este mai eficace în cazul dinților „ingălbeniți”. Albirea este contraindicată dacă dinții prezintă carii sau dacă gingia este inflamată. În cazuri favorabile, albirea poate schimba culoarea dinților cu 2-3 nuanțe: de exemplu de la A3,5 la A2 sau A1.

Albirea internă a dinţilor este un alt tip de albire pe care medicul îl poate realiza în cabinet – dar este valabil numai în cazul persoanelor care au fost supuse anterior unui tratament endodontic, adică de extragere sau tratare a nervului. Lipsa nervului poate favoriza colorarea canalului radicular şi necesită o albire internă, pe lângă cea externă a dintelui. Dintele este deschis, gelul de albire este introdus și canalul este ulterior sigilat temporar. Această procedură poate fi repetată de două sau trei ori, la o distanță de aproximativ o săptămână. Când albirea este completă, medicul dentist va închide orificiul definitiv cu o plombă de culoarea dintelui.

Albirea dentara acasa, cu gutiere

La Passionate Clinic îți oferim posibilitatea de a avea un zâmbet radiant, fără să te mai deplasezi la cabinetul stomatologic. 

Un tratament sănătos și pe care noi îl recomandăm cel mai mult este albirea dinților la domiciliu. Avantajul acestuia este că se efectuează treptat, fără să afecteze structura dinților. Se realizează cu ajutorul unui kit special pentru albire. 

  • Acest kit conține o pereche de gutiere special realizate pentru tine și preumplute cu  un gel special, în funcție de recomandările medicului stomatolog. 
  • Vei purta gutierele pe timpul nopții, timp de 4-6 ore și, deși există și variante de albire cu gutiere care se folosesc în reprize de o oră, efectele acestei proceduri sunt mai lente. .

Dacă vrei mai multe detalii, ne găsești AICI.

De cele mai multe ori, albirea dentară cu gutiere este recomandată de medicul stomatolog ca o măsură de continuare sau de întreținere a efectului albirii dinților realizate în cabinet.

Cat dureaza o sedinta de albire dentara

În funcție de tehnica folosită și de gradul de îngălbenire al dinților, o sesiune de albire poate dura de la 10-15 minute și până la 30-40 de minute.

Albirea dintilor: avantaje si dezavantaje

Tratamentele de albire sunt privite cu o oarecare controversă. Deși asigură un zâmbet elegant și frumos, prezintă și câteva riscuri care, asociate cu alte afecțiuni dentare, pot determina deteriorarea danturii. Pe scurt, însă:

Beneficiile albirii dinților
  • Îndepărtarea petelor de pe dinți - s-a demonstrat că albirea este cel mai eficient tratament pentru a face acest lucru. Deși există paste de albire dentară care pot avea același efect, albirea dentară este mult mai rapidă în a îndepărta petele survenite în urma dietei și tabieturilor (vin, cafea, ceai și chiar fumat).
  • Efectul estetic și uniform - ajutand la îndepărtarea petelor, vei obține prin albirea dentară și un efect uniform al culorii și un aspect sănătos al dinților.
Riscurile albirii dinților
  • sensibilizarea smalțului dintelui - unul dintre cele mai frecvente efecte adverse, însă aceasta va dispărea treptat odată cu finalizarea tratamentului. Totodată, poți folosi o pastă de dinți specială pentru dinți sensibili, pe care o găsești în farmacii.
  • afectarea gingiilor - un alt efect secundar este iritarea gingiilor sau discromia gingivală (schimbarea culorii), însă și acest efect va dispărea odată cu finalizarea tratamentului.

Pasiunea noastră te va face să îți iubești zâmbetul!

Ești pregătit pentru un nivel înalt de îngrijire?

Albirea dentara profesionala vs albirea dentara acasa

Avantajele albirii dintilor acasa

Este o procedura rapidă și detii tu controlul: efectuarea albirii acasă se realizează cu gel carbamidă peroxid cu concentrație mică, gel care poate fi procurat de pe internet, în farmacii sau în depozitele de materiale dentare și este mai ieftin decât procedura în cabinetul stomatologic.

Rezultatele se vad mai lent si sunt mai greu de menținut: Albirea cu gel de concentrație mică are efect mai lent și, în general, se efectuează acasă. Rezultatele variază, la unele persoane se obțin rezultate în câteva zile, la altele se observă rezultate minime sau deloc. 

Este sigură dacă o faci sub supravegherea medicului. Agentul de albire este în general mai mic de 10% hidrogen peroxid, în așa fel încât iritarea țesuturilor moi din jurul dinților este minimizată. 

Avantaje albirii dinților în cabinet

Mediu controlat: se efectuează sub atenta supraveghere a medicului stomatolog, astfel încât ești supravegheat la tot pasul pentru a obține rezultatul dorit de tine și pentru a minimiza riscurile;

Efectul este imediat. Spre deosebire de procedurile efectuate acasă, albirea dinților făcută în cabinet are o eficacitate sporită datorită concentrației ridicate de substanță activă și folosirea lămpii UV sau a celor cu plasmă;

Rezultate vizibile și sigure. După o astfel de procedură, dinții tăi pot fi cu până la 1-2 tonuri.

De ce se ingalbenesc dintii - cauzele ingalbenirii dintilor

Nuanța dinților depinde de stratul de la suprafața lor. Acesta poartă denumirea de smalt, fiind un țesut foarte dur, cu conținut ridicat de substanțe anorganice acesta (până la 97%), în principal cristale de hidroxiapatită, modificate de prezența magneziului, fluorului, carbonului și a unor alte elemente. Restul de 2-3% din compoziția sa este reprezentat de apă și de substanțe organice (proteine, lipide, carbohidrați). Hidroxiapatitele sunt foarte sensibile la acțiunea acizilor și încep să se degradeze vizibil la un pH mai mic de 4,5 (salivă are un pH de 5,6 până la 7,6).

Astfel apar cariile dentare – citește aici mai multe despre tratarea din timp a acestora.

Deasemenea, suprafaţa smalţului este acoperită cu numeroşi pori, asemeni unui burete, în care pot pătrunde particule din alimente, cafea, tutun sau alţi coloranţi alimentari şi care pot păta dinţi. În timp, culoarea dinţilor va deveni din ce în ce mai întunecată, din cauza acestor pete.

  • alimentaţia – includem aici de la alimente și băuturi puternic colorate (cafea, vin roșu, ceai negru, fructe de pădure, oțet balsamic, sos de soia, sfecla roșie) și până la cele care au un grad ridicat de aciditate (băuturi carbogazoase și dulci, care determină un mediu acid).
  • vârstă – odată cu înaintarea în vârstă, structura dinţilor suferă modificări care pot duce la îngălbenirea dinţilor. În plus, grosimea smalțului nu este aceeași pe toată suprafața dintelui. Dacă pe suprafața masticatorie, grosimea sa atinge doi milimetri, ea se subțiază treptat pe măsură ce se apropie de rădăcina dintelui. Dacă adaugăm la acest element și degradarea survenită cu vîrsta și ereditatea obținem combinația perfectă de factori care pot favoriza pătarea danturii.
  • fumatul – în special nicotina. Aceasta se depune pe smalţul dinţilor, iar în timp produce îngălbenirea dinţilor, dar şi alte probleme ale gingiilor (parodontita).
  • fluorul în exces (fluoroză) – folosit în exces, fluorul poate afecta dantura. Fluoroza dentară se manifestă precum niște pete albe pe suprafața dintelui.
  • medicamente amoxicilina, minociclina sau tetraciclina, în special atunci când sunt administrate copiilor determină apariția petelor negre pe dinți
  • igiena dentară deficitară.

Alimente care pot ingalbeni dintii

În general, orice aliment sau băutură care conține zahăr, coloranți alimentari puternici sau coloranți naturali pătează dinții. Vinul roșu, cafeaua, ceaiul negru, fructele de pădure, sosurile de roșii sau de soia, băuturile carbogazoase sunt printre cele mai “populare” alimente care duc la apariția petelor pe dinți în lipsa unei igiene dentare riguroase.

Produse care ne pot prelungi / proteja dintii albiti

Profilaxia ingalbenirii
  • bicarbonatul de sodiu – bicarbonatul de sodiu este o pudră alcalină și are multe beneficii, inclusiv pentru curățarea și albirea dinților. Este un produs ieftin și la îndemâna oricui, are proprietăţi antibacteriene, antifungice, antiseptice şi antiinflamatoare şi este considerat un medicament natural puternic ce luptă împotriva unei arii extinse de afecţiuni medicale, răceli, probleme dentare și ale pielii. Bicarbonatul de sodiu are capacitatea de a curăţa dinţii şi de a elimina placa bacteriană. Amestecă bicarbonat cu pasta de dinți pe care o ai acasă sau presară praful peste periuța cu pasta de dinți. Periază dinții normal și clătește bine gura la final. Vei avea dinți mai curați și mai strălucitori.
  • cărbunele activ – există zeci de produse de albire a dinților care conțin cărbune activ. Specialiștii susțin că acest produs poate albi dinții prin faptul că absoarbe placa dentară și alți compuși care pot colora dinții. Multe dintre produsele de sănătate orală care conțin cărbune activ au diverse beneficii, cum ar fi: acțiune antivirală acțiune antibacteriană acțiune antifungică activitate de detoxifiere
  • alimente pentru albirea dinților – merele, morcovii, căpşunele, ţelina, kiwi sau cerealele integrale ajută la îndepărtarea resturilor alimentare şi a bacteriilor care pot colora dinţii;
  • pasta de dinți pentru albire – conţine microparticule speciale care ajută la îndepărtarea petelor de pe suprafaţa dinţilor. Unele mai pot conţine şi bicarbonat de sodiu sau cărbune activ;
  • benzi de albire a dinților – acestea sunt benzi foarte subţiri și transparente care conţin peroxid de hidrogen şi le poţi aplica direct pe suprafaţa dinţilor, stând în faţa oglinzii, fără să atingi gingiile. Timpul de acţionare variază între 5 şi 30 de minute, în funcţie de tipul de benzi. Tratamentul de albire trebuie făcut o dată de zi, iar în cazul în care ai dinţii sensibili, tratamentul poate fi repetat o dată la 2-8 zile;

Apeleaza cu incredere la servicii profesioniste in Iasi

Pret albire dentara

Prețurile procedurilor de albire depind de procedura aleasă și pot varia de la 650 de lei și până la 2.800 de lei.

Mituri despre albirea dintilor

Detartrajul albește dinții. Prin detartraj se elimina tartrul de pe dinți, însă nu se albesc dinții. Dacă vrei să te programezi pentru un detartraj, contactează-ne aici.

Albirea dentară duce la apariția sensibilității dentare. După tratament poate fi resimțită o sensibilitate, o scurtă perioadă de timp, la nivelul dinților. Totuși, acest lucru nu durează mai mult de 24-48 de ore.

Pentru a nu colora iar dinții, trebuie să renunț la cafea sau vin roșu. Nu este necesar decât să bei un pahar de apă după ce le consumi.

Albirea dentară își păstrează efectele pentru totdeauna. Nu este adevărat. Pentru a menține efectele perioade îndelungate de timp, trebuie să ai grijă de dinți prin sesiuni de profilaxie sau/și prin utilizarea la domiciliu a produselor pentru albit dinții, poate fi necesară o perioadă mai extinsă de timp până că dinții să se albească. Atenție: pauza pe care o recomandăm între ședințele de albire variază între 6 luni și 1 an, în funcție de produsele de albire utilizate.

Lucrările protetice (fațete, coroane) reacționează la tratamentul cu albire dentară. Lucrările protetice existente în momentul albirii vor trebui schimbate, deoarece procedura de albire dentară nu are efect asupra acestora. Lucrările se schimbă după albire, pentru a fi în armonie cu nuanța finală.

Albirea dentară este recomandată pentru toate categoriile de vârstă. Există Nu, nu este recomandată copiilor, ci doar pacienților de peste 18 ani.

Procedura de albire a dinților cu laserul este cea mai eficientă. Albirea cu laser este mult mai costisitoare comparativ cu alte tratamente. Mai mult, există variate metode pe care medicii dentiști le vor alege, în funcție de istoricul personal medical al fiecărui pacient. Nu este recomandabil să se ia în considerare albirea dinților cu laser ca fiind singura metodă eficientă pentru albirea dinților.

Pasiunea noastră te va face să îți iubești zâmbetul!

Ești pregătit pentru un nivel înalt de îngrijire?

Intrebari frecvente

Albirea doare?

Albirea dentară realizată cu tratamente speciale de către medicul stomatolog cu experiență nu este dureroasă. Dacă nu ai sensibilitate dentară, gingii retrase și fisuri dentare, nu ai de ce să te ingrijorezi.

Albirea este daunatoare?

Nu. Este un tratament estetic și dentar care îți redă aspectul sănătos al danturii și te ajută să recâștigi încrederea în tine. Poate fi dăunătoare dacă exagerezi și o realizezi fără supravegherea medicului.

Exista o limita de varsta pentru albirea dentara?

De obicei, nu este recomandată copiilor sub 18 ani.

Cum imi pastrez dintii albi?

Poți păstra dinții albi mai mult timp dacă ești atent la dietă, eviți alimentele colorate sau băuturile acidulate, mergi periodic la control și faci sesiuni de detartraj și periaj la fiecare 6 luni.

Pasta de dinti pentru albire este recomandata?

Da, o poți folosi cu atenție și poți decide cu ajutorul medicului tău ce ți se potrivește în funcție de istoricul tău de tratament.

Bicarbonatul este indicat pentru albire dinti?

Da. Bicarbonatul de sodiu are capacitatea de a curăţa dinţii şi de a elimina placa bacteriană.