Maseaua de minte: ce este, simptome. Ce presupune extractia molarului de minte. Recuperare
Deși, numărul pacienţilor ce prezintă măsea de minte corect eruptă este mult mai mic faţă de cei care au probleme din cauza acestor molari, nu trebuie generalizată indicaţia. Din acest articol vei afla ce este măseaua de minte, de ce este importantă extracția sa, în ce condiții trebuie să iei în considerare înlăturarea sa și care sunt posibilele complicații la care te expui dacă alegi să nu te supui procedurii de extracție.
Ce este maseaua de minte
Măseaua de minte este denumirea populară pentru molarul de minte, cunoscut și sub denumirea de al treilea molar, ultimul dinte care erupe. Se află poziționat în cele patru colțuri din spate ale maxilarului și mandibulei – avem așadar, în teorie, doi molari sus, doi molari jos; însă există persoane care au doar două sau trei măsele de minte. Al treilea molar nu apare la toată lumea, iar acest lucru are legătură cu evoluția noastră că specie.
Molarii de minte apar de obicei la vârsta de 17-18 până la 20-21 de ani, dar pot erupe și mai târziu. Fiind localizat în cea mai îndepărtată zona a maxilarului, are nevoie de spațiu unde să crească normal. Tocmai din acest motiv, măselele de minte erup în momentul în care arcadele dentare sunt complet dezvoltate.
Ce rol are maseaua de minte?
Molarii de minte sunt considerați a fi „relicve evolutive” – ei au fost foarte folositori pentru strămoșii noștri, ce aveau o dietă bazată pe alimente dificil de mestecat, precum stuf și crenguțe ale diferitelor plante. Pe măsură ce ceilalți dinți cădeau sau se deteriorau, măselele de minte deveneau înlocuitorii acestora. În prezent, molarii de minte și-au pierdut din atribuții și nu mai au un rol esențial și îți vor cauza numai probleme.
Eruptia molarului de minte – la ce varsta iese maseaua de minte?
Măseaua de minte erupe, în general, în intervalul de vârstă de 17 – 20 de ani, iar 90% dintre tinerii de 20 de ani au cel puțin un molar de minte care nu a erupt sau care a erupt parțial. Molarii de minte pot erupe până la vârsta de 30 de ani, existând cazuri consemnate de pacienți cu vârste foarte fragede cărora a trebuit să li se extragă al treilea molar sau pacienți foarte înaintați în vârstă cărora tocmai le apărea măseaua de minte. Aproximativ 2% din populația Globului se naște fără niciunul dintre cei patru molari de minte.
Dacă am 30 de ani și încă mai am molarii de minte, ar trebui să fiu îngrijorat?
Dacă nu ți-au cauzat probleme, răspunsul este nu. Ocazional, adolescenților și adulților tineri li se extrag molarii de minte, pur și simplu ca măsură preventivă, deoarece aceștia pot provoca înghesuirea celorlalți dinți pe arcadă, ceea ce poate duce la durere, iritație și boli gingivale.
Motivele pentru care sunt scoși molarii de minte la o vârstă fragedă sunt:
#1 recuperarea mai rapidă;
#2 riscul mai scăzut de a dezvolta complicații.
Adulții prezintă un risc mai mare de afectare a nervilor și de apariție a infecției, iar procesul de vindecare poate să fie mai complicat. Un adolescent poate avea nevoie de două zile pentru a se recupera, în timp ce un adult are nevoie și de 5-7 zile de vindecare.
Eruptia molarului de minte – simptome
Iată care sunt cele mai des întâlnite dintre simptomele ce anunță erupția maselei de minte:
#1: Gingii iritate – Este posibil să simți o ușoară iritare și să observi că gingiile în zona din spatele molarului 2 sunt umflate.
#2: Dureri surde ce se pot acutiza – Creșterea molarilor de minte provoacă adesea o durere surdă în partea din spate a maxilarului, care, în unele cazuri se poate transformă în dureri frecvente și mai pronunțate.
#3: Durere în zone conexe (durere măsea de minte – durere de ureche) – Molarii de minte uneori exercită presiune asupra nervilor într-un mod care provoacă durere în jurul maxilarului, ochilor și urechilor.
#4: Roșeață – gingia din zona molarilor de minte se poate inrosi sau poate avea o culoare de roz închis pe măsură ce dinții încep să erupă.
#5: Petele albe mici – Petele albe mici care ies în spatele molarului 2 sunt un semn clar că molarii de minte încep să apară. Petele albe sunt, de fapt, vârful noilor dinți care stau să străpungă linia gingiei.
De ce trebuie extrasa maseaua de minte. Cauze
Cel mai frecvent motiv pentru extracția molarilor de minte este faptul că pot impacta negativ dinții sănătoși. Când dintele este parțial erupt și nu crește complet, se formează un buzunar în care alimentele tind să se blocheze, acesta fiind mai greu de curățat și crescând șansele de dezvoltare a cariilor și a bolilor gingivale.
O altă complicaţie considerată majoră este chistul. Acesta este un sac plin cu lichid ce se poate forma din ţesutul din jurul molarului de minte. Acest chist poate cauza distrucţie osoasă, deformări osoase, afectarea dinţilor vecini. În această situaţie se impune în mod obligatoriu extracţia molarului şi îndepărtarea chistului pentru a preveni extinderea lui. Există situaţii în care aceste chisturi se pot transforma în tumori (benigne sau maligne). În situaţia în care chistul creşte în volum poate surveni fractură spontană a osului mandibular.
Tot în aceasta situație, în care molarul de minte a erupt parțial sau nu a erupt vertical, acesta poate leza pe lângă dinţii învecinați şi părţile moi: obrazul, limba, din cauza interpunerii mucoasei între molarii de minte ce erup incorect.
Cea mai importantă tulburare pe care o poate da un molar de minte este de ordin endodontic. Molarul de minte joacă rolul de „primă piesă dintr-un domino”. Dinţii îşi modifică poziţia, axul de înclinare, contactele cu antagoniştii. Apar astfel modificări de ordin masticator – disconfort în timpul hrănirii, fizionomic şi fonic, dinţii (mai precis poziţia lor) jucând un rol important în formarea unor sunete.
Din punct de vedere protetic, este recomandata evitarea de a realiza lucrări fixe (punţi dentare) în imediata vecinătate a molarilor de minte până ce aceştia nu vor fi extraşi, pentru ca prin erupție, un molar poate descimenta respectiva lucrare.
Ce presupune extractia molarului de minte
Există două metode de îndepărtare a molarilor de minte:
#1 Extracție simplă
O extracție simplă se efectuează pentru dinții complet erupți. Medicul dentist realizeaza o anestezie locală, pentru a asigura un tratament fără durere. Când gingiile amorțesc, medicul dentist va folosi instrumente pentru a slăbi și a îndepărta dintele.
#2Extracție chirurgicală
O extracție chirurgicală este o procedură mai complexă și se efectuează atunci când dintele este parțial erupt sau inclus in gingie.
Este necesară o incizie chirurgicală pentru a expune molarul de minte ascuns în os, iar atunci când dintele a fost îndepărtat, medicul dentist va coase gingia.
Extracțiile chirurgicale pot fi efectuate de medicul dentist, dar, în unele cazuri mai complexe, intervenția chirurgicală este efectuată de chirurgi oro-maxilo-mandibulari.
Înainte de efectuarea oricărei intervenții, medicul îți va cere să faci o radiografie dentară panoramică pentru a determina poziția dintelui în os.
După operație, pentru extracțiile dentare normale, vei experimenta dureri minore, iar la administrarea analgezicelor durerea va dispărea complet.În cazul intervențiilor de amploare mare, după intervenție, vei simți o durere moderata care poate să fie ținută sub control cu analgezice și antiinflamatoare.
Extractie molar de minte inclus
Molarul de minte inclus este crescut in gingie, nu este vizibil cu ochiul liber și poate fi depistat doar în urma unei radiografii. Problema este ca poate provoca dureri severe, infecții și alte complicații. Acest tip de molar poate duce la la apariția chisturilor și, în cele din urmă, a tumorilor.
Molarul de minte semiinclus si erupt
Molarul de minte semiinclus poate fi văzut cu ochiul liber, erupe doar parțial, o mare parte rămânând sub gingie. Molarul de minte semiinclus trebuie extras pentru a evita complicații de tip carii dentare, infecții, chisturi și, în cele din urmă, tumori.
Durata recuperarii si etapele recuperarii. La ce sa te astepti dupa ce-ti scoti maseaua de minte
Timpul de recuperare după extracția molarului de minte diferă de la o persoană la alta. Acesta poate varia de la două săptămâni până la câteva luni. În tot acest timp este foarte important să respecți sfaturile medicului stomatolog pentru a preveni eventuale probleme și pentru a ajuta gingia să se recupereze mai ușor.
Cat dureaza durerea de dupa extractie
#1 În primele ore de la extracția măselei, odată ce efectul anesteziei se duce, vei simți o ușoară durere și un disconfort. Dacă medicul a recomandat analgezice și antibiotice, nu amână și ia-le cât mai rapid. Evită să periezi zona sau să tragi/sugi obrazul, trebuie să se formeze un cheag de sânge în zona extracției. Curată zona extracției cu apă călduță prin clătirea ușoară. Vei sesiza că zona extracției începe să se umfle.
#2 În următoarele ore, până la 24 de ore de la extracție, durerea și umflătura se pot accentua. Pune comprese reci, dar nu apasă obrazul. Tumefierea este o reacție normală. Acum se formează cheaguri de sânge.
#3 În a doua zi de la extracție, umflătura ajunge la maximum. Durerea mai poate persista.
#4 După ziua a treia, vei sesiza ameliorarea durerii și dispariția ei completă, dacă vei continua analgezicele; umflătură începe să se retragă. Igiena poate reveni la normal.
#5 După o săptămână, ești complet funcțional, umflătura s-a retras, durerea a dispărut. Pot fi scoase firele. Dacă încă mai ai dureri, trebuie să vii de urgență la cabinet.
Ce ai voie sa bei dupa extractia molarului de minte
Evită lichidele fierbinți sau reci, sucurile carbogazoase, alcoolul. Alege să consumi ceaiuri de mușețel, cu efect anti-inflamator sau apă la temperatura camerei.
Ce ai voie sa mananci dupa extractia molarului de minte
În primele 24 de ore se vor consuma doar alimente moi, ușoare, dar evita lactatele ca să nu încarce firele de sutură. Evită alimentele dure, care necesită masticație, preparatele prea calde sau prea condimentate, deoarece pot pătrunde în locul proaspăt operat, ducând la iritarea rănii.
Pot fuma dupa ce am scos maseaua de minte?
Recomandarea este ca timp de trei zile de la extracție să eviți țigările. Nicotina irită țesutul moale, încetinește cicatrizarea și, implicit, recuperarea.
Cand trebuie sa mergi la medic
Molarii de minte, teoretic, nu ar trebui să te supere. Dacă mergi periodic la control, cu atat mai mult vei descoperi din timp dacă e ceva în neregulă cu aceștia. Semnale de alarmă care ar trebui să te trimită de urgență la stomatolog sunt sângerările, durerile, disconfortul, gustul ciudat în gură.
Cand Nu trebuie extrasa maseaua de minte
#1 când are suficient loc pentru a crește,
#2 când este sănătoasă și nu creează disconfort,
#3 când este înglobată în os și nu afectează masticația,
#4 când există spaţiu pe arcadă suficient unei erupţii corecte,
#5 când lipseşte molarul 2, molarul de minte poate fi luat în calcul într-un tratament ortodontic de a-l repoziţiona în locul molarului lipsă sau într-un tratament protetic, situaţie în care este considerat dinte stâlp al unei punţi dentare.
Ce se intampla daca NU scoti maseaua de minte
În cazul în care nu intri în categoriile amintite mai sus, măseaua de minte ar trebui extrasă chiar dacă nu doare.
Sângerările masive, dinții rupți, amorțeala maxilarului și apariția infecțiilor, toate sunt cauzate de măseaua de minte care nu a fost extrasă la timp.
Cariile se pot dezvolta în vecinătatea molarului de minte sau pe molarul de minte. Citește aici mai multe despre carii.
Boala periodontală – măselele de minte pot fi afectate de o boală periodontală sau pot contribui la dezvoltarea ei pe dintele de lângă. Poți să nu ai niciun simptom, dar în timp, din cauza bacteriilor, pot să apară complicații.
Abcesul – o colecție de puroi în molarii de minte sau în țesutul din jur, ca urmare a unei infecții bacteriene.
Chisturile și excrescențele benigne – foarte rar. Toți dinții se dezvoltă într-un fel de săculeț și, câteodată, acesta se extinde că un balon. Cu timpul, el se poate mări și trebuie îndepărtat.
Complicatii extragere masea de minte
Extracția molarilor de minte este printre cele mai populare intervenții chirurgicale. Complicațiile sunt rare, iar, dacă se întâmplă, sunt cauzate fie de bacterii și de resturi alimentare, fie de deteriorarea dinților învecinați, a nervilor sau a osului maxilar.
Pret extractie molar de minte. Cat costa
Prețul unei extractii de masele de minte depinde de câțiva factori:
#1 Incluziunea în os – molar de minte inclus în os, semiinclus în os sau prezent pe arcadă
#2 Amploarea intervenției – cu alveolotomie sau fără alveolotomie
Poți verifica aici lista noastră de prețuri.
Masea de minte | FAQ | Intrebari si raspunsuri
Extractia de molar de minte doare?
Nici o extracție dentară nu doare și nu ar trebui sa doară.
Ma doare dupa ce scot maseaua de minte?
Da, vei resimți durere după extracție. Aceasta se diminuează considerabil după primele 48 de ore, mai ales dacă este tratată cu analgezice.
Cat dureaza extractia maselei de minte?
In mod normal, extracția durează aproximativ 30 de minute, dar poate să dureze si 2 ore dacă operația este mai complicată.
Am scos maselele de minte de jos trebuie sa le scot si pe cele de sus?
Cel mai probabil da, însă îți recomandăm o evaluare care să țină cont de prezența molarului 2, starea maselei de minte (partial inclusa, inclusa, eruptă vertical, sănătoasă, afectată de carii).
Am maseaua de minte iesita si este putin cariata. Trebuie sa o scot?
Da. Orice dinte afectat de carii trebuie tratat – măseaua de minte fiind, însă, un caz special care impune extracția, cel mai probabil, în cazul prezenței cariei, va fi extrasă rapid.
Molarii de minte inclusi in os mai ies?
Molarii de minte incluși în os pot crește complet în anumite condiții care țin de vârstă și de conformatia oaselor feței.
Articol validat medical de dr. Sebastian Lupu.
Surse:
- https://www.nhs.uk/conditions/wisdom-tooth-removal/
- https://www.rmperiohealth.com/blog/5-signs-wisdom-tooth-extraction/
- https://www.oceandental.sg/wisdom-tooth/
- https://www.webmd.com/oral-health/wisdom-teeth
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/188660
- https://health.clevelandclinic.org/is-it-always-best-to-have-your-wisdom-teeth-removed