Februarie este Luna Internațională a Igienei Dentare pentru Copii
Potrivit Asociației Americane Dentare (ADA), evenimentul dedicat Igienei Dentare pentru Copii s-a sărbătorit pentru prima dată în anul 1941, în orașele Cleveland și Akron din Ohio. Astăzi, acest eveniment care informează despre igiena orală a celor mici este sărbătorit în întreaga lume, chiar și în România.
Ce reprezintă?
Acest eveniment este foarte important pentru profesorii, părinții și profesioniștii din domeniul igienei dentare, deoarece au ocazia de a afla și cerceta cele mai bune practici de igienă orală pentru copii. Acest prilej nu presupune doar informarea despre igienă orală a copiilor, ci mai mult decât atât, aceștia lucrează cu copii pentru a fi siguri că știu cum să aibă grijă de dinți, gingii și limbă.
Ce știi despre dinții copilului tău? Au căzut și….
Doar pentru că dinții de lapte ai copilului tău la un moment dat vor cade, nu înseamnă că nu este esențial să ai grijă de ei! Leziunile dentare se pot forma adânc, până la rădăcinile dinților, respectiv gingii și împiedică erupția dinților sănătoși. Prin urmare, asigură-te că tu și copilul tău cunoașteți foarte bine și respectați regulile de bază de igienă orală.
Copilul meu este prea mic – cum îi asigur igiena orală?
Igienă orală a bebelușului se realizează prin ștergerea gingiilor cu o compresă sterilă. Primul dinte al bebelușului poate să apară încă de la vârsta de 3 luni. ADA recomandă ca copilul tău să aibă prima consultație la medicul stomatolog la 6 luni de la apariția primului dinte. Foarte important este să efectuezi o programare la un medic dentist, încă din primele zile de la nașterea bebelușului. El îți va furniza informații complete despre cum poți asigura o igienă dentară corespunzătoare copilului până la prima consulație la medicul dentist.
Când vei învăța copilul să se spele pe dinți, asigură-te că folosești o periuță de dinți adecvată vârstei acestuia. Pasta de dinți este la fel de importantă. Există paste de dinți special concepute pentru copii, tocmai pentru a nu-i pune în pericol dacă vor înghiți din greșeală.
OK, copilul meu deja dorește să se spele pe dinți singur!
Odată ce copilul tău are o vârstă cuprinsă între 3 și 6 ani, el poate da semne că dorește să devină indepedent și să aibă singur grijă de el.
În acest caz, asigură-te că:
- îi supraveghezi întotdeauna procesul de igienă orală;
- să nu-l lași niciodată să folosească pastă de dinți cu fluor mai mult decât de mărimea unui bob de mazăre;
- să nu-l lași niciodată să înghită pasta de dinți;
- încurajează-l să folosească și ața dentară, dar într-un mod foarte grijuliu.
Întotdeauna să „ții în frâu” vizitele anuale, de control, la medicul stomatolog, pentru copilul tău. Fii sigur că acesta va continua vizitele și după ce va crește și explică-i de ce sunt atât de importante: pot preveni apariția în viitor a unor leziuni dentare grave și durereoase care pot conduce la pierderea dinților. Explică-i că aceste consultații sunt absolut normale, că nu trebuie să-i fie frică și că fac parte din viața lui!
Totodată, asigură-te că medicul stomatolog vorbește cu copilul tău și că îi explică și el aceste detalii esențiale pentru igiena orală.
Și nu uita: obiceiurile bune și bine fixate durează o viață!
Nu trata cu indiferență igiena ta orală, contactează acum un medic specialist de la Passionate Clinic și întreabă tot ceea ce este neclar pentru tine: https://passionateclinic.ro/contact/