Gingivita – cauze, simptome, tratament și prevenire
Ce este gingivita
Bolile gingiilor sunt reprezentante de infecții bacteriene ale țesuturilor și osului ce înconjoară și susțin dinții. Mai sunt denumite boli parodontale.
Gingivita este o boală care afectează doar gingia (țesutul care înconjoară dinții). Bolile gingiilor sunt progresive și se întind sub linia de inserție a gingiei, afectând țesuturile de suport ale dinților și osul, apărând parodontopatia.
De ce apare gingivita – principalele cauze și factori de risc
Gingivita este o formă comună și ușoară de boală a gingiilor (boală parodontală) care provoacă iritație, roșeață și umflare (inflamație) a gingiei, mai ales a părții gingiilor din jurul bazei dinților. Este important să luați în serios gingivita și să o tratați prompt. Gingivita poate duce la boli mult mai grave ale gingiilor numite parodontită și pierderea dinților.
🌟 Citeste totul despre PARODONTOZA! 🌟
Cea mai frecventă cauză a gingivitei este igiena orală deficitară. Obiceiurile bune de sănătate orală, cum ar fi periajul de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnic și efectuarea controalelor dentare regulate, pot ajuta la prevenirea și stoparea gingivitei.
Dacă observați semne și simptome de gingivite, programați o întâlnire cu medicul dentist. Cu cât solicitați îngrijire mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de a inversa leziunile cauzate de gingivită și de a preveni progresia acesteia către parodontoză.
Gingivita este frecventă și oricine o poate dezvolta. Factorii care vă pot crește riscul de gingivita includ:
✅ Obiceiuri proaste de îngrijire orală
✅ Fumatul sau mestecatul tutunului
✅ Vârsta mai înaintată
✅ Gură uscată
✅ Alimentație precară, inclusiv deficit de vitamina C
✅ Restaurari dentare care nu se potrivesc corect sau dintii strambi greu de curățat.
🌟 Citeste totul despre PROTEZE! 🌟
✅ Condiții care scad imunitatea, cum ar fi leucemia, HIV/SIDA sau tratamentul cancerului
✅ Anumite medicamente, cum ar fi fenitoina (Dilantin, Phenytek) pentru convulsii epileptice și unele blocante ale canalelor de calciu, utilizate pentru angină, hipertensiune arterială și alte afecțiuni
✅ Modificări hormonale, cum ar fi cele legate de sarcină, ciclul menstrual sau utilizarea de pilule contraceptive
✅ Genetica
✅ Condiții medicale, cum ar fi anumite infecții virale și fungice
Posibile complicații
Cea mai cunoscută complicație a gingivitei este boala parodontală care înseamnă afecțiuni ale gingiilor si ale osului din jurul dinților. Cauzele parodontozei sunt depozitele de placă bacteriană și depozitele calcificate de tartru.
Care sunt simptomele gingivitei
Gingiile sănătoase sunt ferme și roz pal și se potrivesc bine în jurul dinților.
Semnele și simptomele gingivitei includ:
✅ Gingii umflate sau umflate
✅ Gingii roșu închis sau roșu închis
✅ Gingii care sângerează ușor atunci când periați sau folosiți ata
✅ Respirație urat mirositoare
✅ Retragerea gingiilor
✅ Gingii fragede
Cauze gingivita
Cea mai frecventă cauză a gingivitei este igiena orală deficitară, care încurajează formarea plăcii dentare pe dinți, provocând inflamarea țesuturilor gingivale din jur. Iată cum placa poate duce la gingivită:
✅ Formarea plăcii pe dinți. Placa este o peliculă invizibilă, lipicioasă, compusă în principal din bacterii care se formează pe dinți atunci când amidonul și zaharurile din alimente interacționează cu bacteriile care se găsesc în mod normal în gură. Placa necesită îndepărtarea zilnică, deoarece se reformează rapid.
✅ Placa se transformă în tartru. Placa care rămâne pe dinți se poate întări sub linia gingiilor în tartru (calcul), care colectează bacteriile. Tartrul face placa mai dificil de îndepărtat, creează un scut protector pentru bacterii și provoacă iritații de-a lungul liniei gingiilor. Aveți nevoie de curățare dentară profesională pentru a îndepărta tartrul.
✅ Gingia se inflamează (gingivita). Cu cât placa și tartrul rămân mai mult pe dinți, cu atât mai mult irită gingia și partea gingiei din jurul bazei dinților, provocând inflamație. În timp, gingiile se umflă și sângerează ușor. Dacă nu este tratată, gingivita poate evolua către parodontită și eventual pierderea dinților.
Cum se tratează gingivita
Gingivita netratată poate evolua către o boală a gingiilor care se răspândește la țesutul și osul de bază (parodontită), o afecțiune mult mai gravă care poate duce la pierderea dinților. S-a considerat că inflamația cronică a gingiilor este asociată cu unele boli sistemice, precum ar fi bolile respiratorii, diabetul, boala coronariană, accidentul vascular cerebral și artrita reumatoidă. Unele cercetări sugerează că bacteriile responsabile de parodontită pot intra în sânge prin țesutul gingival, afectându-ți posibil inima, plămânii și alte părți ale corpului. Dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma o legătură.
Gingivita ulceroasă necrozantă este o formă severă de gingivita care provoacă gingii dureroase, infectate, sângerând și ulcerații; este rară astăzi în țările dezvoltate, deși este obișnuită în țările în curs de dezvoltare, care au o nutriție proastă și condiții de viață precare.
Cum previi apariția gingivitei
✅ Igienă orală bună: periaj timp de două minute, de cel puțin două ori pe zi – dimineața și înainte de a merge la culcare – și folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi. Utilizarea aței dentare înainte de periaj vă permite să curățați particulele de alimente și bacteriile slăbite.
✅ Vizite regulate la stomatologie. Mergeți regulat la medicul dentist pentru curățări, de obicei la fiecare șase până la 12 luni. Dacă aveți factori de risc care vă cresc șansele de a dezvolta parodontită – precum ar fi uscăciunea gurii, luarea anumitor medicamente sau fumatul – este posibil să aveți nevoie de curățare profesională mai des. Radiografiile dentare anuale pot ajuta la identificarea bolilor care nu sunt observate printr-un examen dentar vizual și pot monitoriza modificările în sănătatea dentară.
✅ Bune practici de sănătate. Practici precum alimentația sănătoasă și gestionarea zahărului din sânge dacă aveți diabet sunt, de asemenea, importante pentru a menține sănătatea gingiilor.
Biografie:
- https://www.healthline.com/health/tongue-problems-2
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/241721
- https://www.healthline.com/health/gingivitis
- https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/gingivitis
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10950-gingivitis-and-periodontal-disease-gum-disease
- https://www.webmd.com/oral-health/guide/gingivitis-periodontal-disease
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279593/