Povestea Loredanei: Fractură dentară după tratamentul pe canal
Progresele medicale și tehnologice înregistrate în medicina dentară cresc șansele unor tratamente de calitate. Totuși, sunt cazuri în care poate apărea o fractură dentară după tratamentul pe canal, iar acest fapt care poate duce la extracția sa. Așadar, cum poți ști când un tratament nu este suficient pentru a salva un dinte?
În urmă cu 2 ani și jumătate, Loredana s-a adresat clinicii noastre din cauza unor dureri dentare prezente în cursul masticației, dar și la atingerea dinților.
Nu obișnuiesc să programez un pacient direct la retratament deoarece consider că o consultație prealabilă în care să discut cu acesta și să mă asigur că înțelege necesitatea tratamentului, etapele de urmat, precum și opțiunile pe care le are, este esențială.
În interacțiunea cu pacientul, o comunicare excelentă, transparența și răbdarea sunt esențiale. La fel de important este ca el să înțeleagă că reușita oricărui tratament este rezultatul cumulat al unei munci de echipă, iar succesul nu depinde doar de medic, ci și de cel care beneficiază de tratamentul dentar.
La examinarea medicală inițială pe care am efectuat-o, am constatat pe baza radiografiilor Loredanei, prezența unei leziuni periapicale cauzată probabil de o insuficientă instrumentare și dezinfecție a canalelor radiculare în cursul tratamentului anterior.
.
Sunt însă mai multe informații importante pe care le iau în considerare atunci când stabilesc prognosticul unui dinte. În porțiunea posterioară exista deasemenea un spațiu între obturație și dinte prin care bacteriile ar fi putut pătrunde și infecta canalele radiculare (med. leakage coronar). Acest lucru m-a determinat să îmi adresez încă o întrebare importantă: A fost folosită diga pe parcursul tratamentului anterior pentru a proteja dintele de bacterii?
.
Evaluarea dintelui pentru obținerea unui rezultat predictibil este făcută întotdeauna din 3 puncte de vedere. Primul este cel endodontic, care presupune evaluarea morfologiei canalelor radiculare. În acest caz este un prognostic bun. Al doilea, cel parodontal, presupune evaluarea stabilității dintelui precum și a raportului coroană-rădăcină. În acest caz prognosticul este rezervat din cauza prezenței unei pungi parodontale în zona posterioară a dintelui, cauzată de caria din acea zonă. Al treilea punct de vedere presupune evaluarea dintelui din punct de vedere protetic. În acest caz, prognosticul este rezervat, din cauza pierderii semnificative de substanță dentară. Toți acești parametri sunt esențiali atunci când evaluez șansele de reușită ale unui tratament.
Încerc de fiecare dată să dau o șansă dinților naturali ai pacientului.
Am comunicat pacientei aceste informații și împreună am hotărât inițierea retratamentului endodontic nechirurgical.
Prin intermediul consultației inițiale se leagă o relație medic-pacient bazată pe încredere.
.
Etapele retratamentului endodontic
- După izolarea dintelui cu folie de digă și sigilarea sa, cu ajutorul unei substanțe speciale, numită revelator de carie, este evidențiată prezența infiltratului bacterian. Se constată totodată suprasolicitarea ocluzală, vizibilă prin prezența microfisurilor de pe suprafața masticatorie.
.
2. Este îndepărtată toată porțiunea afectată de la nivel coronar cât și detritusurile intracanalare cu ajutorul instrumentarului și unor soluții de irigare speciale.
.
3. După finalizarea procesului de îndepărtare a detritusurilor și a bacteriilor, canalele radiculare sunt sigilate prin obturare tridimensională, iar porțiunea coronară este restaurată, cu indicația protejării sale cu ajutorul unei coroane dentare.
.
Ca urmare a tratamentului primit, dintele are o evoluție lent favorabilă. Radiografia de control efectuată de Loredana în luna martie a anului 2020 indică un progres în vindecarea leziunii periapicale de la nivelul osului. Există însă o îngroșare a laminei dura (osul alveolar propriu-zis), fapt care sugerează o suprasolicitare ocluzală. Este reechilibrat ocluzal dintele și se reamintește pacientei că ar fi recomandat să-l protejeze cu ajutorul unei coroane dentare.
.
.
În decembrie 2020 pacienta se prezintă din nou la clinică din cauza unui abces apărut la nivelul gingiei. Radiografiile indică un proces avansat de vindecare.
Din punct de vedere clinic însă, am constatat faptul că abcesul parodontal era cauzat de prezența unei fracturi dentare multiple.
.
Factori care pot conduce la o fractură dentară
⦁ Obturații (plombe dentare) de mari dimensiuni. Pierderea de substanță dentară este un factor important care contribuie la scăderea rezistenței dinților;
⦁ Bruxismul (scrâșnitul din dinți);
⦁ Traumatisme (lovituri) la nivelul feței;
⦁ Vârsta înaintată (s-a constatat o prevalență a fracturilor dentare după vârsta de 50 de ani).
Fractura dentară este considerată o problemă majoră în stomatologie, fiind a treia cea mai comună cauză de pierdere a dinților.
.
Cum este tratată o fractură dentară?
Tratamentul fracturii dentare depinde de dimensiunea și localizarea acesteia. Dacă fractura depășește linia gingivală este posibil ca dintele să nu mai poată fi păstrat și să trebuiască extras. Medicul va decide, pe baza radiografiilor și a situației clinice, dacă dintele poate fi salvat. În funcție de caz, medicul va opta pentru una dintre variantele următoare:
- Obturație sau coroană dentară parțială (inlay, onlay, overlay) – atunci când fractura afectează o porțiune mică din coroana dintelui;
- Coroană dentară – are rolul de a proteja structurile dentare restante de suprasolicitările datorate forțelor masticatorii. Coroana dentară poate preveni o fractură dentară după tratamentul pe canal.
- Extracție și tratament implanto-protetic – în cazul fracturii verticale, care depășește linia gingivală, aceasta este unica opțiune conservativă.
Unul dintre dinții tăi este fi într-o situație similară? Ar fi bine să discuți cu dentistul tău. Împreună cu el vei lua cea mai potrivită decizie pentru tine.
Dacă ai găsit articolul nostru interesant îl poți recomanda și prietenilor tăi.
Consultant:
Dr. Sebastian Lupu, medic endodont în cadrul Passionate Clinic, lector și fondator al proiectului educațional Endolearning
Surse de informații:
Steven A Aquilino, Daniel J. Caplan, Relationship between crown placement and the survival of endodontically treated teeth, J Prosthet Dent, 2002.
Christopher Ikeokwu Udoye, Matthew Asizide Sede, Hamid Jafarzadeh, The Pattern of Fracture of Endodontically Treated Teeth, Trauma Monthly, 2014.
Anil Kishen, Mechanisms and risk factors for fracture predilection in endodontically treated teeth, Endodontic Topics 2006.