Ce ar trebui să știi despre coroanele dentare?
La Passionate Clinic Iași realizăm coroanele dentare CEREC, într-o singură zi, datorită tehnologiei de ultimă generație.
În momentul în care o carie afectează o parte semnificativă dintr-un dinte, este indicată protejarea sa cu ajutorul unei coroane dentare parțiale (inlay, onlay, overlay) sau a unei coroane dentare totale.
Coroana dentară este o lucrare protetică care are ca scop reconstrucția din punct de vedere estetic și funcțional a unui dinte sau a unui implant dentar.
Protecția unui dinte cu o distrucție coronară mare este esențială deoarece, din cauza rezistenței sale scăzute, sub influența forțelor masticatorii, există riscul ca acesta să se fractureze și să trebuiască extras.
.
Coroana dentară parțială vs coroana dentară totală: care este potrivită pentru tine?
Coroana dentară parțială poate fi denumită și inlay/onlay sau overlay, în funcție de forma suprafeței dentare pe care o substituie. Termenul provine din limba engleză, unde “in” înseamnă “înăuntru”, iar “lay”, “situare”.
Inlay-urile au scopul de a recontitui morfologia afectată a unui dinte, în condiții superioare obturațiilor.
Atunci când o leziune este extinsă, este indicată aplicarea unui inlay în locul unei obturații. Acesta va avea o adaptare marginală mai bună, materialele din care este realizat sunt biocompatibile și prezintă o rezistență mai îndelungată în timp.
Decizia cu privire la situația în care se preferă un inlay în locul unei obturații aparține însă medicului. El va decide în funcție de cazul clinic care este opțiunea terapeutică indicată deoarece tratamentele dentare oferite sunt personalizate.
Principalul beneficiu al unui inlay este dat de faptul că permite conservarea unei suprafețe mai mari din dintele pacientului. Față de acesta, coroana totală impune îndepărtarea unei cantități mai mari de substanță dentară.
Spre deosebire de coroana dentară totală însă, inlay-ul reprezintă o opțiune doar în cazul dinților vitali. Dacă procesul carios s-a extins și a ajuns la nivelul camerei pulpare (parte a dintelui care conține vase și nervi) dintele trebuie să primească un tratament endodontic. Tratamentul endodontic presupune devitalizarea sa (îndepărtarea pulpei “bolnave”). După ce a fost scos nervul, dintele devine mai friabil și are nevoie de protecția unei coroane dentare.
.
Care sunt materialele din care sunt fabricate coroanele dentare?
Coroanele dentare pot fi realizate din mai multe materiale de restaurare – metal, ceramică, zirconiu sau rășini compozite.
Obiectivul principal pe care trebuie să-l avem în vedere înainte de a lua o decizie, constă în sănătatea pe termen lung a dinților și a țesuturilor. Din acest punct de vedere, este recomandată o etapă provizorie, de 12 luni, în care dintele să primească o coroană dentară din rășini compozite. Având un grad de elasticitate mai mare decât celelalte, compozitul va proteja dintele de suprasolicitările care pot apărea în masticație.
În cazul în care apare o suprasolicitare coroana de compozit va fi cea care va proteja structura dentară restantă. În plus, compozitul are un grad de duritate mai redus față de smalțul dinților adiacenți. Acest fapt va permite ca în cele 12 luni, frecarea din cursul masticației să funcționalizeze forma coroanei. Astfel, când va fi realizată amprentarea pentru coroana definitivă, forma ei va fi perfect adaptată în întreg ansamblul sistemului masticator.
Când vine vorba de coroana definitivă, ceramica este materialul optim deoarece este biocompatibil. Ceramica face posibilă prezervarea structurii dintelui într-o mai mare măsură față de celelalte materiale și permite buna integrare a culorilor. Pentru rezultate estetice superioare, datorită protocolului de prelucrare poate fi intensificat aspectul natural și „ascunse urmele” care indică prezența unei lucrări dentare.
.
Care sunt etapele tratamentului?
Principalul beneficiu al sistemului CEREC CAD/CAM este reprezentat de faptul că permite realizarea tuturor etapelor de tratament în aceeași ședință. Nu este necesară o perioadă de așteptare, de minim 7 zile, ca în cazul metodelor clasice.
Așadar, pacientul beneficiază de coroanele dentare CEREC într-o singură zi!
.
1) Curățarea cariei și pregătirea dintelui pentru viitoarea coroană dentară
În prima etapă a tratamentului este realizată izolarea dintelui cu ajutorul foliei de digă și este îndepărtată toată partea dentară afectată de carie. De acuratețea procesului de curățare depinde succesul pe termen lung al viitoarei restaurări coronare. În acest scop este utilizată o substanță denumită “revelator de carie”, care colorează partea afectată a dintelui. După ce a fost finalizată curățarea urmează pregătirea dintelui pentru coroanele dentare CEREC.
2) Șlefuirea și amprentarea
Cea de-a doua etapă a tratamentului este reprezentată de șlefuirea dintelui. Pentru ca dintele să poată beneficia de o restaurare coronară, bontul dentar trebuie să întrunească o serie de caracteristici esențiale. După șlefuire, urmează amprentarea digitală cu ajutorul scanerului intraoral CEREC Primescan.
.
3) Proiectarea
După scanarea completă, software-ul analizează și proiectează forma pentru coroanele dentare CEREC.
.
4) Producția
Reprezintă procesul prin care mașina de frezat realizează sculptarea blocului de compozit/ceramică, pentru a da forma viitoarei lucrări dentare.
.
5) Cimentarea
După ce coroana a fost realizată, aceasta va fi fixată prin cimentare, pentru a substitui porțiunea incompletă a bontului dentar restant.
.
Dacă dorești să afli mai multe detalii despre restaurările dentare și despre numeroasele beneficii ale sistemului CEREC CAD/CAM, ești invitat să arunci o privire peste articolul Restaurări dentare de ultimă generație la Passionate Clinic. Citește-l și vei avea posibilitatea de a descoperi dacă această nouă tehnologie oferă o soluție potrivită nevoilor tale.
.