Ce este bruxismul (scrasnitul dintilor) si cum se poate trata?

Poate faci parte din categoria celor cărora li s-a spus, din senin - “știi că îți scrâșnesti dinții în somn?” sau faci parte din categoria celor care își întrețin temeinic dantura, dar ai descoperit că ai carii de colet (“șanțul “pe care l-ai sesizat peste noapte la baza dinților).

Atunci acest material este pentru tine pentru că bruxismul este o problema inconștientă, depistată tocmai pentru că ești atenționat că îți scrâșnesti dinții cu un sunet sesizabil.

Ce este bruxismul (scrasnitul dintilor)?

Bruxismul, cunoscut popular și drept scrâșnitul dinților, se referă la încleștarea sau frecarea inconștiență a dinților, și determină deteriorarea acestora dacă afecțiunea nu este monitorizată și ținută sub control. În acest articol vei descoperi ce cauzează bruxismul, care sunt factorii de risc și simptomele, cum este diagnosticat bruxismul și cum poate fi prevenit.

În mod eronat, oamenii gândesc că uzura dentară este un proces normal ce apare cu vârsta; în realitate viteza normală de tocire a unui de scos smalțului este de 1 mm în 100 de ani!

Care sunt cauzele bruxismului

Bruxismul este cauzat de hiperactivitatea mușchilor masticatori: dinții se ating anormal și frecarea puternică a acestora face ca maxilarul să se contracte. Este considerată o activitate parafuncțională, întrucât nu este orientată spre niciun scop, iar în unele cazuri poate fi chiar dăunătoare. De fapt, este un comportament involuntar și inconștient, care durează câteva secunde și apare de mai multe ori în timpul nopții. Unele studii arată că aceste episoade apar înainte de a intra în starea REM. Bruxismul sever poate produce dureri la nivelul oaselor maxilare și a mușchilor masticatori, tulburări la nivelul articulatiei temporo-mandibulare și chiar schimbări în aspectul feței.

Semnele și simptomele bruxismului pot include:

Semne & simptome -bruxism
  • Scrâșnești sau strângi dinții suficient de tare incat iti trezești partenerul de somn
  • Dinți sunt tociți, fracturați, ciobiți și nu ai explicație “logica”
  • Smalțul dinților este uzat, expunând straturile mai adânci ale dintelui
  • Ai sesizat o creștere a durerii sau a sensibilității dentare
  • Slăbirea sau încordarea mușchilor mandibulei
  • Ai o durere care se simte ca o durere de ureche (nefiind durere de ureche)
  • Durere de cap surdă de cap și care începe la tâmple
  • Răni cauzate de mestecat pe interiorul obrazului
  • Somn nelinistit

Cum este diagnosticat bruxismul?

Bruxismul este diagnosticat în urma unui control efectuat de medicul stomatolog, care va evalua starea danturii pe parcursul mai multor vizite, pentru a determina dacă schimbările au evoluat și dacă este necesar un tratament specific. Unul din semnele caracteristice ale bruxismului este abraziunea accentuată a dinților, ceea ce determina apariția unor dinți scurți și inestetici și, în unele situații, creșterea sensibilității dentare.

Dacă este vorba de bruxism, este important ca medicul:

Diagnostic
  • să stabilească o cauză exactă (această afecțiune poate apărea din cauza medicamentelor sau este asociată cu tulburări de somn
  • să efectueze o examinare dentară, pentru a determina dacă există o sensibilitate crescută la nivelul mușchilor mandibulei sau dacă sunt semne ale uzurii dentare
  • poate cere și o radiografie dentară sau tomografie computerizată, pentru a evalua starea rădăcinilor dentare și a osului maxilar

Bruxismul: simptome

Simptome
  • sensibilitate crescută datorită eroziunii smalțului dentar
  • leziuni și uzură unuia sau a mai multor dinți
  • durere de cap difuza (maxilar, urechi, cap, mușchi implicați în mod normal în procesul de mestecare)
  • dificultate la înghițire și deschiderea gurii
  • dureri de spate și în zona cervicală

Tipuri de bruxism

Tipuri
  • Bruxism diurn – persoanele care manifestă bruxism diurn pot să își încleșteze sau scrâșnească dinții fără să conștientizeze, în timpul zilei
  • Bruxism nocturn – această afecțiune se manifestă în somn și este de obicei însoțită de tulburări de somn precum ar fi apnee sau sforăit

Bruxismul nocturn

Bruxismul nocturn este greu de diagnosticat și mai ales de descoperit, dar din păcate este cel mai frecvent întâlnit. De obicei, persoanele care îl observă sunt, de fapt, partenerii care dorm fix lângă persoana afectată și sunt deranjați de zgomotul produs.

Bruxismul diurn

Bruxismul de tip diurn apare ca o urmare a stimulilor externi. De fapt, episoadele de bruxism diurn apar fără ca persoana în cauză să le conștientizeze, mai ales atunci când se concentrează profund, trece prin stări emoționale intense sau prin situații stresante.

Cum se trateaza bruxismul?

În multe cazuri, tratamentul nu este necesar. Atunci cand se manifestă în cazul copiilor, aceștia pot depăși bruxismul fără tratament, iar adulții, în cele mai multe cazuri, nu strâng dinții suficient de tare pentru a necesita terapie. Cu toate acestea, dacă problema este severă, opțiunile de tratament includ anumite abordări dentare, terapii și medicamente pentru a preveni lezarea dinților și pentru a ameliora durerea sau disconfortul maxilarului. În unele cazuri, medicul poate prescrie un relaxant muscular înainte de culcare, pentru o perioadă scurtă de timp sau poate recomanda utilizarea, pe termen scurt, a antidepresivelor sau a medicamentelor anti-anxietate pentru a te ajuta să faci față stresului sau altor probleme emoționale care pot cauza bruxismul.

Injecțiile cu Botox, o formă de toxină botulină, pot ajuta unele persoane cu bruxism sever și care nu răspund la alte tratamente.

Aparatul dentar pentru bruxism

În cazul în care pacientul nu are o ocluzie dentară corespunzătoare și bruxismul poate fi cauzat de aceasta, ocluzia se poate reechilibra prin intermediul unui aparat dentar. Acesta se va monta pentru a realinia dinții în forma corectă astfel încât poziția mandibulei să fie una care să permită o ocluzie dentară normală, și, prin urmare, o ameliorare a bruxismului.

Mai multe despre aparatul dentar poți găsi aici.

Gutierele pentru bruxism

Utilizarea unei gutiere, un dispozitiv din silicon realizat special pe baza amprentei dentare a pacientului, pentru a fi folosit în timpul somnului și care previne frecarea dinților. Gutiera este o masca capabilă să creeze un fel de barieră de protecție între cele două arcade, pentru a stabiliza articulația și a reduce tensiunea musculară. Prin reducerea forțelor exercitate de mușchii implicați în masticație, gutiera menține articulația într-o poziție de repaus, relaxand astfel mușchii.

Tratarea bruxismului cauzat de anxietate si stres

Dozele ridicate de stres pot avea un efect negativ asupra somnului, putând declanșa episoade de bruxism nocturn. Ascultă muzică sau fă o baie caldă înainte de culcare. Aceste deprinderi te vor ajută să te relaxezi și vor scădea șansele episoadelor de bruxism în timpul somnului.

Complicatii in cazul bruxismului netratat

Scrâșnitul regulat al dinților poate crea multe probleme dentare: fracturarea sau ciobirea dinților, creșterea mobilității sau chiar pierderea dinților. Cazurile în care abraziunea e evidentă necesită de multe ori tratamente complexe pentru a restaura sau înlocui dinții afectați: coroane sau punți dentare, tratamente endodontice, implanturi și, uneori, chiar proteze.

Bruxismul poate afecta și restaurările dentare existente, crescând riscul de fracturare sau mobilizare al obturatilor, coroanelor sau punților precum și al implanturilor dentare.

Bruxismul netratat reprezintă o contraindicație în poziționarea implanturilor.

Factori de risc

Riscuri
  • stări psihologice legate de sfera emoțională, cum ar fi anxietatea, stresul, tensiunea, frustrarea, furia și agresivitatea
  • defecte de ocluzie dentară
  • poziționarea imperfectă a celor două arcade
  • complicații legate de dezvoltarea maxilarului
  • tulburări de somn
  • anomalii și disfuncții ale sistemului nervos

Metode de preventie ale bruxismului

Bruxismul apare adeseori din cauza stresului, așadar o metodă de prevenție se referă la managementul stresului din viața ta. Poți încerca diferite metode, așa cum ar fi să asculți muzică în timp ce faci diferite activități sau chiar exerciții fizice ori meditație. În aceeași măsură , încearcă să găsești soluții pentru a manageria posibilele tulburări de somn - evită să consumi băuturi care conțin cafeină sau alcool, în special seară. Evita să mesteci gumă, deoarece acest obicei face că mușchii maxilarului să devină din ce în ce mai încordați și, implicit, îți vei dezvolta obiceiul de a-ți încleșta dinții.

Lăsați un comentariu