Alungirea coronară chirurgicală

Pentru fiecare dinte tratat, ne propunem să obținem rezultatele optime, păstrând un echilibru între calmarea cât mai rapidă a durerii dentare și longevitatea tratamentelor efectuate. În anumite cazuri, pentru a putea salva un dinte de la extracție este necesar să apelăm la alungirea coronară.

Alungirea coronară este o manoperă chirurgicală care are ca obiectiv expunerea unei porțiuni din dinte, în scop restaurativ, prin repoziționarea către apical a țesutului gingival, cu îndepărtarea unei porțiuni din osul alveolar.

Ținem cont, în fiecare caz în parte, de implicațiile biologice ale deciziilor noastre medicale și avem în permanență în vedere stabilitatea pe termen lung a tratamentelor efectuate. Obișnuim să fim delicați cu țesuturile și urmărim să conservăm cât mai mult, fiind cât mai puțin invazivi.

alungirea coronară

Ce este alungirea coronara

Alungirea coronară este o manoperă chirurgicală care are ca obiectiv expunerea unei porțiuni din dinte, în scop restaurativ, prin repoziționarea către apical a țesutului gingival, cu îndepărtarea unei porțiuni din osul alveolar.

Ținem cont, în fiecare caz în parte, de implicațiile biologice ale deciziilor noastre medicale și avem în permanență în vedere stabilitatea pe termen lung a tratamentelor efectuate. Obișnuim să fim delicați cu țesuturile și urmărim să conservăm cât mai mult, fiind cât mai puțin invazivi.

Cine are nevoie de alungire coronara

Raționament: Este alungirea coronară cu adevărat necesară? Pentru ca un tratament endodontic sau restaurativ să fie durabil în timp, este importantă respectarea unor aspecte esențiale. Unul dintre cele mai importante aspecte ce trebuie luate în considerare, înainte ca medicul să stabilească dacă un dinte poate fi salvat sau nu, este structura dentară. 

🏅 Afla totul despre tratamentul endodontic, AICI.

Structura dentară restantă reprezintă cantitatea de dinte sănătos, rezultată în urma îndepărtării întregului proces carios. Cu alte cuvinte, atunci când caria coboară mult sub nivelul gingiei, pentru a putea salva dintele și pentru ca rezultatele să fie durabile, este necesară îndepărtarea unei porțiuni din gingie și din osul subiacent, pentru ca marginea restaurării dentare, să fie poziționată într-o zonă accesibilă curățării (cu ață sau periuțe interdentare). 

Fie că este vorba despre o plombă/obturație sau că vorbim despre o coroană dentară, atâta vreme cât marginea sa nu va fi accesibilă pentru pacient, el nu o va putea curăța, deci va retenționa resturi alimentare și bacterii, care vor determina în scurt timp apariția unei noi carii.

❗ În același timp, dacă marginea dintelui nu este bine exprimată supragingival (mimin 2 mm), nu va fi posibilă aplicarea unei folii de digă care să izoleze dintele și care să mențină zona uscată și curată pe întreg parcursul ședinței stomatologice.

Persistența unui mediu umed atunci când este aplicată o plombă sau o coroană dentară afectează adeziunea materialelor de restaurare coronară, fapt care influențează implicit rezistența pe termen lung a tratamentului dentar efectuat.

Interventie alungire coronara – etape / cum decurge

Este alungirea coronară o intervenție dureroasă? 

✅ Manopera de alungire coronară nu este dureroasă deoarece este realizată după anestezierea completă a zonei, astfel încât pacientul să nu simtă nici o durere pe parcursul procedurii.

✅ Pentru început se impune efectuarea unei anestezii, pentru a amorti foarte bine gingia și osul, apoi se va realiza o mică incizie (“tăietură”), atât la nivelul gingiei dinspre obraz, cât și la nivelul gingiei dinspre limba/palat (“cerul gurii”).

✅ Se va da la o parte, într-un mod delicat, gingia pentru a se putea expune osul, îndepărtându-se, ulterior, o cantitate redusă din acesta. Că urmare, se va expune o suprafață mai mare de dinte, el fiind ,,alungit”.

✅ Odată ce dintele a fost suficient descoperit, gingia se va sutură (coase) într-o nouă poziție, pentru a menține dintele deasupra gingiei. Procedura se desfășoară într-o singură ședință, nu este deloc neplăcută, iar post-intervenție pacientul probabil va resimți o ușoară senzație de discomfort. Însă, această va fi controlată cu ajutorul medicației antiinflamatoare prescrise de medic.

✅ Gingia se va vindeca, de regulă, după aproximativ 7-10 zile. Totuși, pentru o vindecare completă, care să permită adaptarea unei noi coroane dentare artificiale (dacă va fi nevoie) este necesar un interval de timp cuprins între  6 și 8 săptămâni.

Ce trebuie sa fac dupa alungire coronara

📌 După alungirea coronară este important ca pacientul să nu întrerupă periajul și igienizarea cavității orale. Periajul va fi realizat ca de obicei, de două ori pe zi, cu evitarea zonei unde a fost realizată intervenția. Utilizarea aței dentare sau a irigatorului bucal nu este indicată în zona respectivă. Aceasta va fi igienizată exclusiv, prin stagnări cu apă de gură cu gluconat de clorhexidină (Corsodyl, Eludril, Parodontax), de 3-4 ori pe zi, respectând recomandarea medicului. Clătirea cavității orale prin mișcări energice care implică mușchii obrajilor, este interzisă.

📌Fumatul nu este indicat după nici o intervenție chirurgicală, fiind recomandată amânarea sa pentru cât mai mult timp posibil. Din cauza faptului că toxinele din fumul de țigară afectează vindecarea gingiei, este interzis fumatul pentru minim 72 ore de la intervenție. Fumul de țigară poate întârzia vindecarea și poate conduce la inflamarea zonei, influențând rezultatul final.

📌 Alimentația după alungirea coronară nu trebuie să includă alimente crocante (chipsuri, alune etc.), acide sau picante până la vindecarea complete a zonei.

📌 Activitatea fizică (sală, alergat, înot etc.) trebuie evitată pentru 3-4 zile.

📌 Dacă pacientul resimte durere de intensitate medie după alungirea coronară este recomandată calmarea sa cu un medicament antiinflamator. În cazul în care durerea crește în intensitate sau apare o umflătură trebuie contactat medicul.

Intrebari frecvente 

În cât timp se vindecă gingia după alungirea coronară?

✅ După 10-14 zile post intervenție vor fi îndepărtate firele de sutură și cimentul chirurgical parodontal. Cimentul chirurgical parodontal este aplicat cu scopul de a proteja plaga și de a împiedica creșterea excesivă a gingiei până la revenirea pacientului în clinică.

Există și o altă alternativă pentru alungirea coronară chirurgicală?

✅ Alungirea coronară poate fi înlocuită de extruzia ortodontică a dintelui ce are nevoie de tratament. Extruzia ortodontică este realizată cu ajutorul unui aparat dentar, aplicat de către medicul specialist ortodont (dr. Constantin Grijincu). 

✅ Extruzia ortodontică prezintă avantajul de a fi neinvazivă, fiind astfel mai indicată, dar prezintă dezavantajul de a fi o procedură care necesită mai mult timp. 

✅ Pacientul trebuie să poarte un aparat dentar fixat pe cei 2 dinți vecini, 4-6 luni, în funcție de recomandarea medicului ortodont.

Lăsați un comentariu