Afte bucale: Cauze, tratament, preventie
Aftele bucale se numără printre cele mai frecvente probleme care pot să creeze disconfort la nivelul cavității bucale. Nu sunt contagioase, însă provoacă durere și împiedică masticația corectă, chiar și vorbire. Sunt mai frecvente în cazul copiilor, adolescenților și adulților cu vârsta de până la 40 ani și din păcate, sunt recurente – statisticile arată că aproximativ 25% din populație se confruntă cu episoade recurente.
Ce sunt aftele bucale?
Aftele bucale sunt leziuni de mici dimensiuni care se dezvoltă de cele mai multe ori pe interiorul obrajilor, al buzelor, la marginea limbii sau la baza gingiilor. Sunt formațiuni de culoare albă, înconjurate de o zonă roșiatică, care provoacă un disconfort vizibil pentru o perioadă de câteva zile. Unele afte bucale pot provoca dureri și leziuni grave care prelungește acest disconfort pe durata mai multor săptămâni.
Cand trebuie sa mergi la medic?
De cele mai multe ori, aftele bucale pot fi tratate acasă sau se vindecă de la sine (aftele bucale minore). Există însă și situații în care este recomandat să mergi cât mai repede la medic. Iată care sunt acestea:
#1 Aftele bucale au o dimensiune mare sau încep să se extindă
#2 Sunt recurente – aftele bucale vechi nu apucă să se vindece și deja apar altele noi
#3 Aftele bucale nu trec nici după o perioadă de 14 zile
#4 Apare o durere severă, însoțită de febră
Afta bucală: tipuri
Aftele bucale pot lua diverse forme, în funcție de dimensiunea lor și de simptomele pe care le provoacă.
Afte bucale minore
Aftele bucale minore sunt cel mai des întâlnire și apar de obicei în rândul copiilor și tinerilor cu vârsta de până la 20 de ani. Sunt ușor de recunoscut – au dimensiuni mici și o formă ovală. Provoacă disconfort la masticație și vorbire (nu și durere) și se vindecă în maxim două săptămâni. Aftele bucale minore nu lasă cicatrici, însă sunt recurente (pot să apară de 3-4 ori pe an).
Afte bucale majore
Aftele bucale majore sunt mai puțin comune și necesită de cele mai multe ori o vizită urgentă la medic. Au dimensiuni mai mari și o formă rotundă, afectează țesutul în adâncime și provoacă dureri. Aceste afte bucale se vindecă într-o perioadă de până la șase săptămâni și din păcate, provoacă cicatrici.
Afte herpetiforme
Aftele herpetiforme sunt mai rar întâlnite și apar de obicei în rândul persoanelor vârstnice. Se manifestă de obicei sub forma unui grup de ulcerații cu multe puncte mici albe, cu margini neregulate. Nu sunt dureroase, se vindecă în maxim o săptămână și nu lasă cicatrici.
Cauzele aparitiei aftelor bucale
Nu se poate spune cu siguranță de ce apar aftele, însă specialiștii au ajuns la concluzia că aftele bucale se formează în urma acțiunii mai multor factori. Iată care sunt cele mai importante afte bucale cauze:
#1 Sensibilitate la anumite alimente (căpșuni, nuci, ciocolată, alimente acide sau picante etc.)
#2 Igiena orală precară sau anumite obiceiuri (periajul energetic, mușcătura obrazului)
#3 Lucrări dentare – unele afte bucale pot să apară în perioada de acomodare cu noi lucrări dentare
#4 Stresul – stresul slăbește sistemul imunitar, iar persoanele care trec prin perioade intense de stres sunt mult mai predispuse la afte bucale
#5 Modificări hormonale apărute în perioada sarcinii sau a menstruației
#6 Afecțiuni precum HIV, boala Crohn sau boala celiacă
Simptome afte bucale
Aftele bucale pot fi recunoscute ușor prin forma și poziționarea lor: zona roșie, cu un punct alb sau galben în centru, în cavitatea bucală. Cu o zi înainte de formarea aftelor bucale, poți simți usturime și senzația de furnicături, iar după apariția lor, apare durerea, iritația și disconfortul. Dacă nu este tratată, afta bucală poate provoca și alte simptome cum ar fi febră, oboseală, apatie, extinderea leziunilor și durere în timpul vorbirii.
Diagnosticul aftei bucale
Deși aftele bucale pot fi ușor de diagnosticat și acasă, este indicat să mergi la medic, mai ales dacă acestea nu se vindecă după două săptămâni sau dacă apar mult prea des. Dacă ești interesat de ce apar aftele bucale în cazul tău atât de des, medicul te poate ajuta prin analizarea istoricului medical, a obiceiurilor alimentare și a stilului de viață. De altfel, cea mai bună prevenție este eliminarea cauzei care provoacă aftele bucale. Iar în acest sens, medicul stomatolog te poate ajuta. Tot medicul îți va prescrie și cel mai bun tratament.
Tratamente împotriva aftelor bucale
De cele mai multe ori, durerea sau disconfortul provocat de aftele bucale trece de la sine în câteva zile. Însă, dacă vorbim de afte bucale majore, recurente sau care nu prezintă îmbunătățiri, medicul stomatolog va prescrie pentru afte bucale tratament corespunzător. Apa de gură ce conține steroizi sau analgezice, gelurile cu dexametazonă (pentru inflamație) și lidocaină (pentru durere), medicamentele orale cu hidrocortizon (nu se va prescrie antibiotic pentru afte bucale) sau suplimentele nutritive se numără printre tratamentele pe care medicul le poate recomanda. În cazul în care leziunea este mare, dureroasă și pare că se extinde rapid, se va indica cauterizarea, dezinfectarea și tratarea rănilor la cabinet.
Sunt recomandate remediile naturiste pentru tratarea aftelor?
Există și altfel de remedii afte bucale – cele naturiste. Acestea sunt folosite de pacienți acasă, pentru ameliorarea durerilor și a disconfortului. Vorbim de aplicarea unui cub de gheață pe leziune sau clătirea cavității bucale cu un amestec de bicarbonat de sodiu dizolvat în apă caldă. Pentru ameliorarea disconfortul mai este folosită gargara cu ceaiuri (busuioc, mușețel, salvie) sau apă sărată. Chiar dacă încerci aceste remedii acasă, îți recomandăm să mergi și la medic în cazul în care nu observi vreo îmbunătățire.
Afte bucale netratate: riscuri
De cele mai multe ori, aftele bucale se vindecă fără să fie nevoie de un tratament. Însă, aftele bucale majore netratate pot deveni recurente și îți pot provoca dureri din ce în ce mai mari. În unele cazuri, netratarea aftelor bucale duce la extinderea leziunilor și la apariția altor simptome ce îți provoacă disconfort, cum ar fi febră, apatie sau oboseală. Aftele bucale nu reprezintă o urgență stomatologică, dar evoluția lor ar trebui urmărită. Dacă nu se observă îmbunătățiri, ar trebui consultat un medic. Se poate întâmpla ca o aftă bucală recurentă sau severă să ascundă de fapt o afecțiune mai gravă.
Modalități de prevenire a aftelor bucale
Există câteva modalități de prevenție a aftelor bucale care te ajută să diminuezi riscul de recidivă. Iată care sunt acestea:
#1 Adoptarea unui regim alimentar afte bucale și evitarea alimentelor care irită cavitatea bucală – unii pacienți observă o legătură între consumul de nuci, alimente condimentate, sărate sau acide și apariția aftelor bucale,
#2 Consumă fructe și legume sau optează pentru suplimente alimentare pentru a compensa deficitul de vitamine și minerale,
#3 Respectă regulile de igienă orală și îndepărtează resturile alimentare dintre dinți după fiecare masă,
#4 Folosește o periuță de dinți cu peri moi și evită periajul agresiv,
#5 Evită stresul – dacă știi că urmează o perioadă stresantă în viața ta, practică meditația sau exerciții de respirație, odihnește-te suficient și adoptă o alimentație sănătoasă și echilibrată,
#6 Mergi periodic la medicul stomatolog pentru a elimina orice cauză ce provoacă aftele bucale.
Aftele bucale în sarcina
Femeile însărcinate trec prin anumite schimbări pe durata sarcinii care au un impact major asupra sănătății cavității bucale, tocmai din acest motiv este trebuie să acorde o atenție deosebită igienei orale.
Schimbările hormonale, schimbările din compoziția salivei, carența de vitamine și scăderea imunității reprezintă doar câțiva factori care pot duce la apariția frecventă a aftelor bucale în sarcină. Tratarea aftelor bucale la femeile însărcinate se va face doar în urma unui consult realizat de medicul stomatolog. Tratamentele încercate acasă, fără un consult în prealabil, nu sunt recomandate.
Aftele bucale la copii și bebelusi
Aftele bucale apar de multe ori în rândul bebelușilor (mai ales în primele luni de viață pentru că au cavitatea bucală extrem de sensibilă), dar și în rândul copiilor. În cazul bebelușilor, ele recidivează destul de des și provoacă un disconfort major. Spre deosebire de adulți, cei mici simt aceste afte mult mai dureroase și refuză să mănânce tocmai din cauza disconfortului.
Copiii cu vârstă mai mare pot să descrie o senzație de arsură la nivelul cavității bucale cu 1-2 zile înainte să apară leziunile.
Aceste afte bucale copii nu au un tratament special – vorbim de aceleași modalități de reducere a durerii și disconfortului, de cele mai multe ori fiind prescrise geluri sau spray-uri cu efect antiinflamator și anestezic. Hidratarea corespunzătoare și administrarea de vitamine și minerale pentru creșterea imunității reprezintă o altă modalitate bună de tratament în cazul copiilor.
Întrebări frecvente:
Aftele bucale sunt dureroase?
Nu toate aftele bucale sunt dureroase, însă toate produc disconfort. Spre exemplu, unii pacienți resimt un disconfort puternic și durere în momentul în care sunt aplicate lucrări dentare noi sau în momentul în care este montat un aparat dentar (în astfel de cazuri este mai frecventă afla bucală gingie). În rest, aftele bucale sunt dureroase doar în momentul în care leziunile se extind și încep să afecteze țesutul în adâncime.
Aftele bucale sunt contagioase?
Aftele bucale nu sunt contagioase, ele sunt produse de un cumul de factori care vizează în mod special stilul de viață. Alimentația nesănătoasă, stresul, odihna insuficientă, carența de vitamine și minerale, toate acestea pot duce la apariția aftelor bucale. Așa că, poți sta fără niciun fel de problemă lângă o persoană cu aftă bucală pentru că nu o vei lua și tu.
Ce trebuie sa mananc daca am afta?
În momentul în care ai o aftă bucală, trebuie să eviți anumite alimente pentru a nu intensifica și mai tare disconfortul pe care îl simți. Ar fi bine să nu consumi în această perioadă alimente picante sau extrem de condimentate, alimente foarte reci sau fierbinți, alimente sărate, alimente alergenice, citrice sau alimente cu margini care ar putea mucoasa bucală, cum ar fi chipsuri sau covrigi. Optează în schimb pentru alimente moi, supe, sucuri din fructe și legume, etc.
Articol validat medical de dr. Sebastian Lupu
Surse:
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10956-thrush
- https://www.nhs.uk/conditions/thrush-in-men-and-women/
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/oral-thrush/symptoms-causes/syc-20353533
- https://www.webmd.com/oral-health/guide/what-is-thrush