Adiția de os: când este necesară, ce presupune, indicații specifice și costuri
Adiția de os este o procedură medicală chirurgicală prin intermediul căreia medicul specialist reface volumul osos de la nivelul zonei edentate, în vederea inserării unui implant dentar, cu scopul de a reface dantura pacientului, atât din punct de vedere estetic cât și funcțional.
Dr. Bogdan Felix ARION, medic specialist în chirurgia dento-alveolară, explică de ce metodele chirurgicale moderne aduc avantaje incontestabile pentru pacient:
Osul reprezintă fundația în care este inserat implantul dentar. Implantul dentar are nevoie de stabilitate într-o structură dură, cum este osul dentar. Dacă în trecut numeroși pacienți care aveau nevoie de un implant dentar erau refuzați deoarece nu existau tehnici care să permită regenerarea osoasă, astăzi beneficiem de tehnologia necesară pentru a reuși să realizăm refacerea ososă, reconstrucția osului lipsă, prin adiția de os.
Inovațiile tehnologice permit medicilor chirurgi să extindă selecția pacienților
Context – Când este necesară adiția de os?
Odată cu pierderea unui dinte are loc un fenomen inevitabil – resorbția osului alveolar. Osul din jurul unui dinte este stimulat atunci când dintele participă la masticație. După ce a avut loc pierderea unui dinte, din cauza faptului că osul nu mai primește stimuli funcționali el intră într-un proces de atrofie. Modalitatea utilizată în medicina dentară actuală pentru a reface osul pierdut este reprezentată de adiția osoasă.
Există 4 categorii de materiale care pot fi utilizate pentru adițiile de os:
– autogrefa – realizată cu os prelevat de la pacient;
– alogrefa – realizată cu os uman, obținut de la un donator;
– xenogrefa – realizată cu os de origine animală. Este important de știut faptul că adiția cu os de origine animală este una sigură. Înainte de utilizare acesta este procesat la temperaturi foarte înalte (pentru îndepărtarea tuturor componentelor organice) și sterilizat;
– grefa cu os sintetic biocompatibil.
Întrebări frecvente despre adiția de os
Toate persoanele care au pierdut un dinte au nevoie de adiție de os înainte de a beneficia de un implant?
Sunt situații în care adiția osoasă nu este necesară, precum în cazul unei extracții recente a unui dinte care nu a avut o infecție semnificativă care să afecteze osul din jurul său. Singurul mod în care poți afla dacă în cazul tău va fi necesară și o manoperă de adiție osoasă este să programezi o consultație. În cadrul acesteia, medicul chirurg îți va spune dacă va fi necesară o adiție de os sau nu, precum și tipul de adiție osoasă necesar.
Aditia osoasa poate fi realizata simultan cu plasarea implantului dentar?
De cele mai multe ori defectul osos care trebuie compensat este unul minor. În aceste cazuri adiția de os poate fi realizată concomitent cu inserarea implantului dentar, în cadrul aceleiași intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, exista situatii cu atrofii osoase mari care presupun regenerarea osului înainte de a plasa implantul dentar.
După cât timp poate beneficia pacientul de un implant dentar după procedura de adiție de os?
Perioada de așteptare dintre cele două intervenții chirurgicale este de 4-7 luni, în funcție de capacitatea de vindecare a organismului precum și de tehnica de regenerare osoasă utilizată.
De unde este luat/recoltat osul în cazul adițiilor cu os prelevat de la pacient?
Pentru manoperele de adiție osoasă care sunt realizate cu osul pacientului osul va fi prelevat adesea tot din cavitatea orală. Locurile de elecție pentru recoltare sunt: linia oblică externă de la nivelul mandibulei sau bărbia.
Pacientul va rămâne cu un defect în zona din care i-a fost recoltat osul pentru adiție?
Refacerea osoasă a zonei din care a fost prelevat osul este similară cu refacerea de după extracția unui molar de minte. Regenerarea completă din punct de vedere volumetric este realizată în aproximativ 10-12 luni de la intervenție, în funcție de capacitatea de vindecare a organismului. După această perioadă, la nevoie, pe viitor, poate fi realizată o nouă recoltare osoasă din același loc.
Ce se întâmplă după intervenția de adiție osoasă?
După intervenție pacientul poate manifesta sensibilitate sau durere de intensitate ușoară spre moderată. Pentru a calma durerea el va urma tratamentul medicamentos prescris de medic. În primele 10-14 zile după intervenție pacientul va evita consumul alimentelor tari (sticksuri, chipsuri, alune ș.a.), efortul fizic, înotul și sauna. Totodată vor fi evitate mișcările de tracțiune a obrazului.
Igienizarea zonei va fi realizată exclusiv prin stagnări cu apă de gură cu gluconat de clorhexidină 2% (Corsodyl, Parodontax ș.a.). Este însă important ca periajul celorlalți dinți să fie realizat în continuare. Bacteriile care se acumulează în cavitatea orală, în absența unei igienizări adecvate, vor influența procesul de vindecare.
Este posibil eșecul adiției de os?
Este important de subliniat faptul că orice interventie chirurgicală prezintă anumite riscuri. Importantă este totodată și conștientizarea faptului că nu toate tipurile de adiție osoasă se potrivesc oricărei situații clinice. Discuția cu medicul chirurg are rolul de a lămuri care este tehnica de adiție osoasă potrivită fiecărui caz în parte.
Există anumiți factori locali și generali care pot influența șansele de reușită ale intervenției, iar dintre aceștia cel mai cercetat este fumatul. Fumatul reprezintă un factor de risc major atât în cazul implanturilor dentare cât și în cazul adițiilor osoase. Acesta reduce vascularizația și are un impact negativ asupra microcirculației de la nivelul țesuturilor. Este recomandată întreruperea fumatului în perioada de vindecare.
Ce costuri implică o manoperă de adiție de os?
Costul unei intervenții de adiție osoasă diferă în funcție de complexitatea operației. La Passionate Clinic vei avea parte de o consultație detaliată, înainte de intervenție, astfel încât dr. Bogdan Felix Arion să îți explice toate aspectele referitoare la aceasta. Costul unei adiții osoase poate varia între 2000 și 5000 de lei și este influențat de complexitatea cazului precum și de materialele necesare, intervenția fiind realizată cu mijloace și tehnologii medicale de ultimă generație pentru ca rezultatele să fie cât mai predictibile.
Pentru o programare în vederea unei discuții despre intervenția de adiție osoasă, puteți suna la numărul de telefon +40 744 516 551.
Surse de informații:
Fouad Khoury, Hadi Antoun,Patrick Missika, Bone augumentation in oral implantology, Quintessence Publishing Co, Ltd, 2007, p. 128-129.
C.A. Bain, P.K. Moy, The association between the failure of dental implants and cigarette smoking, International Journal of Oral & Maxillofacial Implants, 1993.
Liran Levin, Smoking and complications of onlay bone grafts and sinus lift operations, The International Journal of Oral & Maxillofacial Implants, 2005.