6 greșeli pe care ar fi bine să le eviți atunci când îți alegi dentistul
Fiecare dintre noi caută să facă o alegere cât mai potrivită atunci când trebuie să meargă la un medic stomatolog. Cum putem ști că am făcut alegerea corectă? Adevărul este că nu putem ști asta încă de la început, dar sunt o câteva greșeli comune pe care le putem lua în considerare înainte de a lua o decizie.
Greșeala #1: Alegerea unui medic stomatolog în funcție de preț, locație și disponibilități
Prețuri mici, locație cât mai apropiată de casă și disponibilitate imediată reprezintă, din păcate, principalele criterii pe care se axează majoritatea pacienților atunci când doresc să își găsească dentistul ideal. Poate dacă ai căuta un FAST-FOOD criteriile menționate mai sus ar fi cele mai importante, însă în situația alegerii unui cabinet stomatologic recomandăm să țineți cont și de alte criterii.
Primul pas pe care trebuie să îl faci este să îți răspunzi la întrebările: (1) Care este nevoia mea principală?; (2) Cei trei factori enunțați mai sus participă cu adevărat la realizarea unui tratament dentar eficient sau îmi asigură doar confort?
Pentru îndeplinirea acestei necesități este indicat să urmărim dacă am ales un medic stomatolog care îți poate oferi indicațiile și siguranța optime, respectiv dacă are abilitățile necesare pentru a trata probleme dentare de diferite grade de dificultate.
Iată câteva dintre calitățile importante de care trebuie să ții cont:
Pregătirea dentistului:
Este recomandat să soliciți detalii despre experiența clinică a medicului dentist, iar acesta să fie dispus să îți arate cazuri clinice alte altor pacienți, similare cu cele ale tale. Astfel, îți vei putea confirma dacă dentisul este transparent și profesionist. De asemenea, este cu mult mai important să alegi o clinică dentară unde să existe medici specialiști pentru fiecare tip de problemă dentară.
Confortul și siguranța pacientului:
Interesează-te dacă dentistul deține un cabinet stomatologic dotat cu echipament de calitate, pentru ca tratamentele dentare să fie realizate eficient, în timp util și bineînțeles cât mai confortabil.
Îți recomandăm să eviți cabinetele dentare care:
- nu folosesc sistemul de izolare cu digă dentară;
- nu folosesc sisteme de magnificare, cum ar fi microscoape și lupe dentare.
Plan de tratament dentar
Asigură-te că alegi dentistul care este dispus să îți aloce cât timp este necesar, fără grabă, pentru a-ți prezenta planul de tratament și pentru a discuta deschis toate etapele acestuia, inclusiv partea financiară.
De asemenea, dacă îți dorești servicii dentare high standard of care îți recomandăm să alegi planul de tratament care include Digital Smile Design. Acest serviciu îți oferă posibilitatea de a efectua o simulare a zâmbetului tăul final (real&digital). Îl vei putea vedea în realitate înainte de a începe tratamentul propriu-zis.
Căutați recenzii
Căutați informații despre acel cabinet stomatologic și cereți recomandări dacă aveți cunoștințe care au mai fost acolo. De asemenea, internetul este o sursă foarte utilă atunci când vine vorba de păreri, recenzii. Sursele cele mai potrivite pot fi: site-ul official al cabinetului, rețelele de socializare (Facebook, Instagram, LinkedIn etc.), Google Reviews și platformele de specialitate.
Du-te la o consultație
Când ai o listă făcută cu medici dentiști, este bine să suni pentru a-ți face o programare înainte de a-i vizita. În timpul vizitei, acordă foarte multă atenție cabinetului dentar: dacă este curat, ordonat și plăcut. Cât de ospitalier și politicos este personalul? Se ocupă cu grijă de istoricul tău medical? Ți s-au solicitat analizele medicale anterioare și radiografii sau ți s-a recomandat să le efectuezi?
Alte aspecte de care să ții cont în alegerea unui cabinet stomatologic:
- demonstrează abilități bune de comunicare atât medicul specialist, cât și personalul?
- te simți confortabil atunci când adresezi întrebări dentistului?
- îți inspiră încredere recomandările și recenziile acestuia?
Cea mai bună metodă de prevenție a situațiilor neplăcute, este aceea de a-ți face bine temele. Nu ezita să adresezi cât mai multe întrebări și să cercetezi. Doar în acest mod vei găsi varianta cea mai potrivită pentru nevoile tale.
Greșeala #2: Alegerea unui dentist mai “ieftin”
Nu întotdeauna cele mai ieftine prețuri îți pot aduce și cele mai eficiente tratamente. Îți indicăm să privești și dincolo de partea financiară a serviciilor dentare, mai exact spre calitatea acestora și nivelul de amabilitate oferit de medicul dentist.
Îți indicăm să nu uiți de nevoia ta principală atunci când te gândești la prețuri.
Greșeala #3: Alegerea unui dentist după doar un singur apel telefonic
Durerea de dinți poate juca un rol foarte important în luarea unei decizii greșite. Așadar, ține minte: decizia trebuie să fie precum o afacere, nicidecum un impact emoțional. Nu alege primul dentist pe care îl auzi și care este disponibil, mai întâi realizează o scurtă cercetare. S-ar putea să îți mulțumească zâmbetul tău mai târziu.
Poți evita să pici în capcana șantajului emoțional prin luarea următoarelor măsuri:
- adresează cât mai multe întrebări și solicită cât mai multe explicații tocmai pentru a-ți elucida toate neclaritățile încă de la început. Dacă un dentist nu îți poate detalia care sunt condițiile specifice cazului tău clinic, nu îți solicită efectuarea unor radiografii digitale, nu îți efectuează fotografii înainte de a-ți prezenta un plan de tratament, atunci ar trebui să te întrebi dacă acela este medicul pe care îl cauți;
- solicită o ofertă scrisă pentru a vedea detaliat toate manoperele dentare care urmează să ți se efectueze;
- nu lăsa durerea să-ți umbrească drepturile tale de pacient, acceptând mai puțin decât ai nevoie;
- luați legătura cu mai mulți stomatologi înainte de a face alegerea, tocmai pentru a fi siguri că cel potrivit este de încredere și capabil să-ți realizeze tratamente dentare de durată și eficiente.
Greșeala #4: Stabilirea unui dentist care nu îți oferă amabilitatea de care ai nevoie
Nu crezi că ar avea sens ca tu, un pacient valoros, să beneficiezi de ospitatlitatea pe care o meriți din partea unui cabinet stomatologic? Bineînțeles că are sens și că meriți! Prin urmare, ține cont și de aceste aspecte.
Iată câteva lucruri care nu sunt necesare în alegerea unui medic stomatolog și fără de care ai șanse să trăiești o experiență pozitivă:
NU alege un cabinet dentar care:
- nu comunică deschis și onest;
- radiază haosul și confuzia.
ALEGE o echipă care:
- te ține în mod constant informat și îți oferă sfaturi care au numai interese pozitive;
- comunică eficient între ei, astfel încât să nu se creeze lacune de informații;
- îți respectă timpul;
- te îngrijește cu dedicare și respect.
Greșeala #5: Alegerea unui medic stomatolog fără a obține opinii reale de la ceilalți pacienți
Foarte multe persoane pică în capcana prețurilor mici și a personalului care știe să vândă și să vorbească mult. Trebuie să vă feriți de echipele dentare care în loc să vă ofere explicațiile de care aveți nevoie, bat câmpii încontinuu cu prezentări de discounturi și oferte. Nu recomandăm alegerea unui dentist doar după ceea ce vorbește, ci cercetează și caută recenzii și recomandări. Caută persoane care au mai trăit experiențe acolo și ți le pot împărtăși.
Greșeala #6: Alegerea unei echipe dentare care nu este calificată și instruită corespunzător
Informații despre medicul dentist poți afla foarte ușor, însă cum faci să afli informații despre personalul cabinetului stomatologic? Este important să existe asistenți medicali calificați și foarte bine pregătiți tocmai pentru ca tu să te simți în siguranță.
Iată mai jos câteva motive de care este bine să ții cont:
- pregătirea necorespunzătoare a materialelor și interpretarea greșită a radiografiior;
- riscul sterilizării defectuoase a pieselor dentare;
- oferirea unei îngrijiri preventive slab-calitative care îți poate afecta sănătatea pe termen lung.
Știi cine este cel mai important membru al echipei? TU!
Chiar și cu cea mai bună îngrijire orală acordată de medicul tău dentist, dacă nu respecți toate indicațiile oferite de medicul tău stomatolog, riști să îți pui în pericol sănătatea dinților tăi și a gingiei.
Următorii pași sunt esențiali în ceea ce privește menținerea sănătății danturii tale:
- periază-ți dinții și curăță-i cu ață dentară după fiecare masă, cel puțin de două ori pe zi;
- urmează o dietă echilibrată. O alimentație corespunzătoare îți ajută dinții să îi menții sănătoși;
- du-te la controlul stomatologic periodic odată la 6 luni pentru a-ți menține dinții curați și a preveni apariția noilor carii….cu atât mai mult cu cât știi că suferi de afecțiuni gingivale.